Бутер баница със спанак
Добави към моето меню
спанакопита
Рецепта за баница с бутер тесто и спанак. Какво по-хубаво от една баница за закуска в събота сутрин, а с бутер тесто резултат е гарантира, а пълнежа от спанак я прави и полезна:)
1 кг многолистно тесто,
за плънката: 500 г пресен спанак
1 -2 с.л. оило или зехтин
2 глави лук
2 скилидки чесън
250 г сирене
2 яйца
зеленина по избор и в кусу- магданоз, босилек, копър
Измийте хубаво спанака. В кипнала подсолена вода го пуснете за около 5 мин., извадете, отцедете и оставете да се охлади.
Нарежете на ситно лука и задушете в малко зехтин. Добавете стрития чесън.
Добавете и спанака в съда и задушавайте около 10 мин., докато водата от него се изпари.
Накрая сложете нарязаната зеленина, и разбитите яйца, като оставите единия жълтък за намзване на баницата.
Добавете натрошеното сирене, разбъркайте и плънката е готова.
Намажете тавата за печене с масло. Оформете, разрежете тестото на квадрати, поставете плънката, затворете изцяло и подгънете краищата. Намажете отгоре с отделения разбит жълтък.
Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Идея: Спанака може да замените с всяка друга зеленина през пролетта – лопуш, коприва, лапад …