Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешко в пещ

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Агнешко в пещ
рецепта Анелия Терзиева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

agneshko v pesht

Здравейте,

Обичам много да готвя и традиционните български ястия са ми наистина любими. За всеки празник българите обичат да имат отрупана трапеза с много ястия и за това кухнята ни изобилства от рецепти за празнични блюда. Вдъхновена от вашия конкурс, изпращам няколко рецепти. Рецептата за баницата (по точно за тестото ) знам от баба ми (Бог да я прости), която беше родом от Самоков. Там безспорно са големи майстори на всякакви баници и пити.Рецептата за агнешкото видях да приготвят роднините ми от Троянския край. Там от се поздравяват с “Христос Воскресе ” цели 40 дни след Великден и когато Гергьовден се падне след Възлресение , хората отново боядисват яйца , които поставят на празничната трапеза. Третата рецепта ми показа другата ми баба, която е родом от Добруджа. Нея често ни я приготвяше на такива хубави празници , когато цялото семейство се събере на едно място.

Агнешко в пещ

Необходими продукти
2 кг. агнешко месо, нарязано на порции
3 връзки зелен лук
девесил
мащерка
черен и червен пипер
1 кг брашно.

Начин на приготвяне
Месото се овкусява с подправките като уникалният вкус на ястието се придава най-вече от пресния девесил. Добавя се и зеленият лук, малко мазнина и 2 пръста вода. Тавата се “запечатва” с тесто, приготвено от брашно и вода. Поставя се в пещ и се пече на слаб огън за около 4-5 часа. Интересно е колко крехко и ароматно става месото, приготвено по този начин. За гарнитура се използва често ориз на фурна, към който са добавени дреболийките, гъби и зелен лук.
Тавата може да се запечата и дебела хартия-няколко пласта, като така и без да се открива месото ще придобие златиста коричка.
Пропуснах да отбележа, че хартията трябва да се накисне в подсолена вода или да се намокри и поръси с едра сол. Целта е да не загори при печенето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории