Последни Рецепти
Последни Статии

За картофите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За картофите

Всеки, който е бил поне веднъж на диета знае, че трябва да изключи картофите от своето хранене.
Но едно последно изследване показва, че картофите може и да са полезни.
Да, картофите се оказват по-полезни от някои плодове и ядки. Те могат да нормализират кръвното налягане и от тях не се дебелее (това зависи и от рецептата по която са приготвени)

Диетологът Сигрид Гибсон (Sigrid Gibson) и представителят на Британската асоциация по диетология Сиан Портер (Sian Porter) установили, ве ч картофите се съдържа повече селен, отколкото в ядките и 5,5, пъти повече фибри, отколкото в бананите, и повече витамин С отколкото в авокадото.
По време на експериментите установили, че две порции картофи на ден е полезно при хипертония, тъй като влияе върху спадане на артериалното налягане. А това, че картофите са враг на тънката талия се оказва мит.
Рекламата на т.н. “супер продукти” е довела до това, че картофите незаслужено са изключени от менюто на много хора. Затова нека си спомним за картофите като ценен източник на полезни вещества.
Наскоро бе доказано, че редовното включване в менюто на сладки картофи и моркови може да бъде профилактика при рак на гърдата, както и че спомагат за лекуване на онкологични заболявания на ранен етап.

Любима рецепта с пресни картофки
kartofki
Избират се пресни картофки и се измиват хубаво
С остър нож се правят прорези през няколко мм, без да се срязва до край картофа
Потапят се в чаша с олио (зехтин)
Редят се с нарязаната част нагоре и се поръсват със сусам, при поднасянето може да се поръсят с нарязан на ситно копър, магданоз, босилек
В тавата се налива малко вода и се пекат до готовност

Изводът е, включвайте картофи един или два пъти в рецептите, които приготвяте. Има толкова много рецепти, които могат да бъдат приготвени, а за пържените картофки и бира е по-добре да забравим – те доказано са много калорични и враг на всяка диета

Източник Daily Express.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории