Агнешко печено
Добави към моето меню
Агнешко печено на фурна
рецепта класика за печено агнешко
1 агне или 1 агнешко бутче
1 пакетче масло
6-7 връзки зелен лук
2 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 връзка зелен чесън
2 -3 скилидки чесън
черен пипер и сол на вкус
* Агнето или бутчето се почиства и измива.
* Посолява се и се намазва със стритите скилидки чесън, които сме разбили с маслото, червения пипер, чубрицата, черния пипер. Могат да се направят нарези с остър нож и да се вкарат скилидките чесън.
* Слага се в тава и се налива 1 пръст вода в тавата. Месото се поставя в тавита върху напречно поставени дебели обелени пръчки (по-дебели клони и импровизирате скара с тях). Така месеото се изпича отвсякъде.
* Пече се на умерен огън, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос.
* Когато месото е почти готова се добавя и нарязания на ситно зелен лук и чесън.
Това е рецепта класика. Аз лично добавям и 1 кг зелено – спанак, лопуш и 200 гр гъби, нарязани на ситно. Така приготвям и гарнитура към агнешкото.
Свекърва ми обаче е твърда в тавата се пече само месото
Рацептите са дадени с агнешко месо, но у дома се приготвя ярешко. Малките козленца растат в еленския балкан и са специална доставка от семейството на съпруга ми.
За което моята благодарност!
16.04.2009
Рецептата е страхотна, както повечето от този сайт! Направих печено яре. Дори нямах зелен лук и зелен чесън – в момента на пазара няма такива – и въпреки това стана невероятно вкусно. Аз по принцип не съм любителка на агнешко и ярешко, но явно зависи как е приготвено. Опитайте!
agneshkoto e super……..a nazdrave.
Наздраве!