Агнешко разсол
Добави към моето меню
Това е най-лесната рецепта за печено агнешко месо. И най-вкусната! Традиционна за българската трапеза за големите пролетни празници Великден и Гергьовден. В село Първомайци близо Велико Търново на 6 май се приготвя кулинарен фестивал посветен на това ястие.
Моята баба е от село от този район и за сбора се приготвяше Агнешко по сборджийски Печено на пещ, каквото е традицията е нещо много вкусно. Става и на фурна
Ето как да си го приготвите, ако имате агнешко месо.
Продукти:
1 кг агнешко месо
2 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
– Измийте и почистете месото от тлъстините. Сложете го в тава. Почистете скилидките чесън.
– Полейте с олио, поръсете с черен пипер и сол и обтрийте месото обилно с червен пипер. Налейте два пръста вода в тавата, покрийте я с фолио и я пъхнете на загрята фурна за 40 минути на 200 градуса.
– Извадете тавата. Хванете бучката масло в ръка и обилно обтрийте месото с него от всички страни. Покрийте тавата и отново я пъхнете във фурната за 3 часа на 150 градуса. През половин – един час я вадете, ако водата се е поизпарила долейте малко, поливайте месото и към последния час го обърнете, за да изпече равномерно.
– Ако желаете махнете фолиото, за да се позапече отгоре и ако го обичате на мазнина. На третия час на тих огън месото трябва да пада от кокала.