Агнешко по сборджийски
Добави към моето меню
Агнешко по сборджийски
рецептата е така, както го приготвяше баба за сбора на село. Месото се печеше в пещ, вкусът беше особен, неповторим. Аз го приготвям във фурната, но без очакването и приготовлението за селския събор тази рецепта не е същата.
2 кг агнешко месо
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
черен пипер на вкус
* Агнешкото месе се оформя на порционни парчета, излишната мазнина се отстранява;
* В купа се смесват брашното, червения пипер, чубрицата и черен пипер на вкус, налива се малко вода, около 100 мл, за да се получи гъста каша;
* Всяка порция агнешко месо се потапя хубаво в гъстата каша и след това се слага в тава;
* В тавата се налива вода, колкото да покрие до средата месото;
* Върху месото се слага китка с билки – джоджен, розмарин, девисил, чубрица клонка (тази китка с подправки не е задължителна – може и без нея, но така става по-ароматно и по-красиво при поднасянето, по-празнично);
* Пече се в предварително загрята фурна до готовност. От време на време месото се полива със соса.
Когато баба приготвяше месото в пещта, пещта се нягряваше предварително до бяло, а след това, когато месото се сложеше вътре се запечтваше. Отваряше се след 2 часа, когато месото е готово.
По традиция печеното агнешко по сборджийски се поднася с
агнешко ризото
и
постно зеле, печено на фурна
Салатата е характерната за края на август салата от ситно нарязано зеле с настъргани моркови, която е престояло поне 24 часа за да се смесят ароматите;
салата от градински домати и краставици.
А за десерт – дини от бостана.