Последни Рецепти
Последни Статии

Идеи и техники за боядисване на великденски яйца

Добавено в Великден, Любопитно

Добави към моето меню

Великден е един от най-светлите християнски празници. На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като бил разпънат на кръст. У нас и по света по традиция един от символите на Великден са боядисаните яйца. Те се багрят в различни цветове, като първото задължително се оцветява в червен цвят от най-възрастната жена в къщата. След това цялото семейство се включва в ритуала по боядисване и яйцата могат да бъдат изрисувани в различни шарки и цветове.

„За българина яйцето трябва да е „пълно”, за да донесе със себе си пожелание за „пълна къща, пълни хамбари, много деца в семейството”

Цяло изкуство е да се приготвят писани червени яйца за Великден.
pisani-egg-600x450
писани яйца, направени от Виолета Демирева

Това са едни от най-красивите техники за боядисване на великденски яйца, с които ще зарадвате всички близки и приятели.

Природни бои за великденски яйца
Боядисване с естествени багрилаСтава все по-актуално да се боядисат с натурални бои – с плодове, зеленчуци и още багрила от природата.
Необходими ви са яйца, люспи от лук – жълт и червен, коприва, куркума… и желание за да зарадвате близките си с яйца боядисани без всякаква химия.

В сравнение със стандартните бои за яйца цветовете, получени с помощта на природни продукти, са по-деликатни и не толкова наситени. Тези с люспи от лук се получават ярки и красиви, а за червено ви трябва билка, с която някога се е боядисвала и вълната в червено.
за жълта боя: 3 с. л. куркума се заливат с 400 мл вряща вода, 1 ч. л. сол и 2 с. л. оцет
за оранжева и кафява боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода и се сварява с яйцата
за червена боя: 1 средно голяма глава червено цвекло се настъргва на ренде и се залива с 500 мл вода, 1 с. л. сол и 2 с. л. оцет
за зелена боя: настойка от сварена коприва или спирулина – 4 с.л.
за синя боя: 1 ч. ч. замразени черни боровинки, къпини, боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода

Боядисване на яйца с ориз
Боядисване на яйца с ориз
Стават много пъстри и красиви
Необходими са ви: дребен ориз, бои за яйца и малки стиропорени чаши с похлупачета, в които може да се побере яйцето. Сварете яйцата, изсипете в чашите по малко ориз, добавете и избрания цвят боя. Сложете похлупака на чашата и разтръскайте ориза, докато не се оцветят всички зрънца. След това сложете и яйцето в чашата, отново разтръскайте и имате страхотно боядисано яйце. Може да се наложи да разтръсквате чашата няколко поредни пъти, за да получите желания резултат.

egg-koprina-3-600x314
Великденски яйца с коприна
Необходими са: парчета 100% коприна, яйца, бял тънък плат, връвчици и оцет.
Първо нарежете копринения и белия плат на отделни парчета с размери 7×7 см. След това обвийте всяко яйце, както е показано в прикаченото видео, първо с избрания плат коприна, а след това с белия плат и завържете стегнато с връвчица. Когато сте готови с всички яйца, ги поставете в тенджера и я напълнете с вода, добавете 3 лъжици оцет и варете за 15 минути. Яйцата вече са готови, извадете ги от котлона, охладете ги и развържете платовете. Ще останете изненадани от резултата. Парчетата коприна могат да бъдат използвани 2-3 пъти.

Дантелени яйца
В моя роден край, В Търново, бабите не правеха писани червения яйца – това е характерно за района на Велинград. И двете ми прабаби и баби имаха парчета стара дантели и от фигурални чорапогащи, които пазеха през годините. Традицията беше такава, че пращаха децата да наберат малки листенца и цветчета с изразена форма (магданоза е такъв), докато те сваряха яйцата.
След това се слагаше листенце на яйцето, стягаше се в парче дантела и се потапяше в купата с боя. Правеха се с бои от магазина. Имаше една изразена мисъл, че нещо е хубаво, когато е като „купешко от магазина“.

velikden eggs lista

9m egg 1
Изглеждат толкова красиво и изящно, като произведение на изкуството, а се правят толкова лесно. Необходими са ви парчета дантела, яйца и бои.

Първо сварете яйцата. След като са готови, ги увийте с дантела и я завържете около яйцето със силиконово ластиче. Поставете ги в желаната боя и не след дълго ще получите завидни резултати. Развържете, подсушете и се наслаждавайте на красивите дантелени печати.

Боядисване с туткал на великденски яйца
Боядисване с туткал на великденски яйца

egg-s-11-600x800

Великденски яйца с Декупаж със салфетки и белтък за лепило

Великденски яйца с декупаж

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории