Последни Рецепти
Последни Статии

Есенни алергии

Добавено в Дом & Семесйтво, Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Микрокърлежите от домашния прах – акари, водят до поява на целогодишни симптоми на алергични болести, такива като астма и алергичен ринит. При изразена сенсибилизация е възможна и кожна реакция.
Сенсибилиза́ция (фр. sensibilisation, от лат. sensibilis — чувствителен), в биология и медицина означава повишена чувствителност на организма към въздействието на дразнители, които предизвикват алергична реакция)
Основни видове акари, водещи до развитие на алергични реакции са Dermatophagoides pteronyssinus и Dermatophagoides farine. Те са основен, но не единствен алерген в домашния прах. Акарите се намират във високи концентрации в домашните мебели, дюшеци, одеяла, възглавници, килими и др., поради което контакта с тях на алергичните пациенти е достатъчно продължителен и трудно предотвратим.
Важно е да се поддържа добра хигиена на жилището и спазването на определени правила за борба с акарите – отстраняване на местата им за размножение, използването на специални калъфки за одеяла и възглавници, пране на спалното бельо (в леглото се създават благоприятни условия за размножаване – температура, влажност) на температура над 60 градуса
akari
.
Изследване, проведено от института за медицински изследвания The Woolcock, показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.
Влажно почистване, често проветряване, използване на препарати против акари – това са мерките, които може да вземем.

Фактите: Всеки четвърти българин страда от алергия. Една от водещите причини за отключване на заболяването са домашните микрокърлежи, които са най-активни през есента. Това казва доц. Мария Стаевска от Клиниката по алергология в Александровската болница:
Домашните микрокърлежи са отговорни за повече от половината алергии. Те са навсякъде – в дома, на работното място, общественият транспорт и не могат да бъдат изследвани. Хладното и влажно време през есента повишава до два, три пъти алергични симптоми към акарите в домашния прах. Това се дължи на покачването на влажността, намаляването на вентилацията и отоплението на жилищата, което води до повишаване на микрокърлежите в домашния прах.
Доцент Стаевска съветва всеки, който има проява на астма или продължителна хрема, да посети алерголог, тъй като домашните акари са първата причина за отключване на респираторни алергии преди тревните полени, но болните често остават недиагностицирани.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории