Последни Рецепти
Последни Статии

акупунктура

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

акупунктурата – Здраве на върха на иглата
Древното лечение е истинско изкуство

Според китайските философи хармонията между противодействащите се сили ИН и ЯН осигурява здравето. Показателен е примерът със сърдечния мускул. Свиването му (систолата) се отъждествява с ЯН, а отпускането (диастолата) – с ИН. Китайците вярвали, че силата на живота ЦИ може да проявява своите функции (духовни, емоционални, умствени и физически), когато ИН и ЯН са в равновесие.

Приема се, че ЦИ преминава по дължината на невидими взаимносвързани канали (меридиани), като пресича на кръст ръцете, краката, тялото и главата на човека и прониква в тъканите. Всички меридиани са жалонирани с точки. Тяхното убождане с игла променя потока на енергията. Може да го усилва или забавя според начина на въздействие върху точките. Познати са над 360 точки, а според някои лечители те са хиляди. Всеки меридиан “обслужва” определени органи, които могат да бъдат повлияни чрез акупунктура (убождане в съответните точки). Днес иглите не са златни или сребърни, от бамбук или дърво, както е било в миналото. Сега се използват предимно игли от неръждаема стомана или мед. Те са прави и тънки като косъм. Дължината им варира от 2 мм до 2 см. Рядко се случва да се употребяват повече от 10-15 игли на сеанс. Лечението не е просто убождане, а наистина голямо изкуство. Според способностите на лечителя да манипулира с иглите може в различна степен да се постигне тонизиращ или разсейващ ефект, съответно ефект ИН или ЯН. Понякога иглите се заместват с мокса. Това са малки шишарки пелин, които се запалват върху кожни точки, нуждаеща се от стимулиране. Обгарянето действа по-силно от иглите, но практикуването на мокса често оставя неприятни белези. Днес има и други начини за активиране на иглите. Например – със слаб електрически ток, чрез звукови вълни или светлинни лъчи със специфична дължина. Някои специалисти прилагат натиск в определени точки, известен като акупресура. За тази цел използват различни средства, най-често – пръстите си. Също ръцете, колената, лактите и краката си. В Япония този метод се нарича шиацу и се практикува повече от 5 хиляди години.
Винаги преди акупунктурата специалистите преглеждат езика и проверяват пулса на пациента. Това се прави и от представителите на официалната медицина. Например налепи, по езика или ускорен пулс са сигнали, които имат значение за лекарите при поставяне на диагнозата. Но докато медиците измерват пулса за 1 минута или за 15 секунди и го умножават по 4, то специалистите по акупунктура проверяват пулса в продължение на няколко минути, а понякога и на часове. При това те отчитат през кой сезон и в какво време на деня се прави измерването. Интересуват се и от стойностите на атмосферното налягане, температурата и влажността на въздуха, както и влиянието на редица други фактори. Такъв комплексен подход преди лечебната намеса е винаги от полза за пациента

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории