Спагети с патладжани
Добави към моето меню
Спагети с патладжани
1 пакет спагети
4 сини домата, патладжани
150 г сирене (извара)
4 – 5 скилидки чесън
1 чаена чаша доматен сок
копър и магданоз
босилек на вкус
5 с.л. олио
В подсолена вода се варят спагетите, като постоянно се бъркат, за да не се слепнат.
В силно сгорещеното олио, в което са сложени копърът и част от босилека, се изпържват патладжаните, които са обелени, нарязани на парчета и отцедени за 30 минути предварително.
Доматеният сок се стопля и към него се прибавят магданозът, останалият босилек и малко олио.
Сварените спагети се слагат в дълбока чиния за сервиране и отгоре се наръсват с черен пипер и с настъргано на ренде сирене. Върху него се слагат парчетата от сините домати.
Приготвеният сос от доматения сок се сипва в сосиерата. При сервиране всеки сам си слага от него.
Спагети със сини домати
400 г спагети, 500 г домати (може и от консерва)
2 средноголеми сини домата
3-4 скилидки чесън
1 стръкче босилек, ( щипка сух)
1 люта чушка, (по желание)
100 г кашкавал
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
Патладжаните се нарязват на филии. Намазват се със сол и се оставят 30 минути да се отцедят. Отделно лютата чушка се нарязва ситно и заедно с пресованите скилидки чесън се запържват в олиото. Прибавят се настърганите и предварително обелени домати, захарта и половината босилек. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Вари се 10-12 минути. Измитите и отцедени патладжани се подсушават и изпържват. Спагетите се сваряват в подсолена вода и се отцеждат. Объркват се с приготвения доматен сос. При сервиране се слагат парчета от пържените сини домати и отгоре се заливат в чинията със соса. Настъргва се кашкавал и се поръсва със ситно нарязания босилек.