Последни Рецепти
Последни Статии

Как да намалим консумацията на трансмазнини

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За вредата от трансмазнините е казано много. Наравно с (лошия) холестерин са признати за враг на здравословното хранене.
Транс мазнините се съдържат в маргарин, полуфабрикати, фаст фуд, бисквити, вафли, други сладкиши, в евтиния шоколад. Има ги и в много полуфабрикати като пуканки за микровълнова печка, замразени пици, сметани за кафе.
За съжаление цената на продукта не е гаранция затова дали съдържа или не.

От 2 април 2021 г. максималният лимит е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

СЗО с план за премахване на трансмазнините до 5 години
В САЩ Службата по храните и лекарствата официално обяви, че широко разпространените хидрогенирани мазнини са вредни за здравето и се очаква забраната им. Някои страни в ЕС въведоха забрани. У нас по този въпрос се мълчи.

Според проучване трансмазнините допринасят за увеличаване на риска от развитие на сърдечни заболявания, чрез повишаване на „вредния” холестерол и намаляване нивата на „добрия”. Увеличават и риска от развитието на рак на гърдата. Установява се, че жените с високо ниво на въпросните липиди имат два пъти по-висок риск от заболяването.

За да се отслабне и да се задържи желаното тегло е важно да се ограничи приема на някои храни, товаа означава и изключване на трансмазнини от храненето.

3 съветa как да намалим консумацията на трансмазнини

transmaznini

1. Избягвайте консумацията на продукти, на чиито етикет е обозначено наличието на хидрогенирани или частично хидрогенирани съставки. Това означава, че продуктът съдържа трансмазнини.

2. Ограничете консумацията на пържените и преработените храни. Препоръчително е да се намали и приемът на мазнини от животински произход, за сметка на тези от растителен, като зехтин или рапично масло.

3. Обърнете внимание специално на съдържанието на етикетите, ако пазарувате полуфабрикати, миксове за готвене и др. Голяма част от тези асортименти съдържат трансмазнини. (Правилото: един хранителен продукт, ако на съдържанието пише повече от 5 компоненти или ако има такива, които не знаем какво са – по-добре да се откажем от този продукт)

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, консумацията на трансмазнини трябва да се ограничи до по-малко от 1% от общите дневни калории. Тоест при консумацията на 2000 калории дневно, не трябва да консумираме повече от 20 ккал трансмазнини на ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории