Последни Рецепти
Последни Статии

Алкохол и калории

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Калориите в алкохола вече ще се изписват върху етикетите
Производителите в Европа вече ще трябва да обявяват калориите в алкохола върху етикетите на бутилките. Това се случва, след като Брюксел призова бранша да въведе собствени правила.

Алкохол и калории – как се отразява на фигурата?
Както всяко нещо, с което се прекалява, и алкохолът е много вреден, ако се злоупотребява с него.
Алкохолът е силно калоричен. Това всеки го знае.

Диета и алкохол не са съвместими
Хора, които се занимават със спорт или такива, които са на диета за отслабване или следят процента си подкожни мазнини, напълно изключват алкохола от храненето си.
От физиологична гледна точка няма основание, което да налага редовната консумация на алкохол. Няма как да го квалифицираме като полезен.
Много е написано за ползите от чаша червено вино. Бирата е вкусна. Има толкова рецепти за домашен ликьор. За чаша греяно вино през зимата. За коктейл през лятото.
Заслужава си да има изключение, когато има повод.

wine dvama pix
Защото в алкохола има основно празни калории и никаква хранителна стойност. Това, което е важно да знаем е, че тези празни калории не са малко. Варират съобразно вида на алкохола. Дори бялото сухо вино е с около 70-80 калории за 100 мл.

Проблемът при алкохола е в начина на разграждане на напитката в организма. Спиртните напитки се разграждат до вещество наречено ацетат. Той забавя метаболизма, както и разграждането на мазнините.
Вредата от алкохола е не само в празните калории, а и в това, че забавя и то значително метаболизма. Така чаша водка (100 мл.) може да забави метаболитните процеси с до 75%. Освен това има неблагоприятен ефект върху цялото тяло и забавя разграждането на мазнините.

Алкохолът вреди и изключително много на черния дроб, тъй като след приемането му, по-голямата част от питието се преработва там.

От спиртните напитки няма такава, която да не е калорична. Дори да употребявате малки количества алкохол, ако пиете всеки ден, това ще попречи на отслабването или на режима, който спазвате. Затова, ако сте на диета алкохолът се изключва, най-вече коктейли и ликьори, защото те са си калорийна бомба.

Колко калории приемаме с алкохолните напитки?
Най-калорични са ликьорите и вермутите – от 350 калории за 100 мл ликьор и 160 калории за 100 мл вермут

– Бира – малка бутилка от 330 мл съдържа 150 калории.

– Светла бира, шампанско, джин и скоч се нареждат на следващата позиция с 100 – 110 калории за съответно 350 мл бира, 150 мл шампанско и по 50 за джин и скоч.

– 50 мл изпит ром, водка или бренди ще ви донесат около 90 – 100 калории.

– Смесените напитки като джин с тоник или Маргарита са по-калорични дори от един малък ликьор. По един коктейл от споменатите ще ви даде около 180 калории.

– Най-ниско калорични са безалкохолната бира и безалкохолното вино – за питие по 10 – 30 калории.

Ако употребявате с мярка и от време на време – няма да ви навреди. Бъдете отговорни към здравето и организма си.

Препоръчваме светла или тъмна бира (42-48 калории на 100 мл.), бяло и червено сухо вино (73-75 калории на 100 мл.) или в най-лошия случай едно малко питие, смесено с повечко лед или сода.

Някога някъде бях срещнала мисълта, че една дама може да бъде на една официална вечеря само на чаша вино.

Според „Диетичния наръчник” на САЩ, изготвен от медици и специалисти в областта на храненето и диететиката, умерената и допустима консумация на алкохол се свежда до едно питие на ден за жените и до две – за мъжете.
Когато тези граници се спазват, рискът от развитие на зависимост или от здравословни проблеми вследствие на алкохола е сведен до минимум, въпреки че продължава да съществува.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории