Последни Рецепти
Последни Статии

Как да различим имитиращите млечни продукти

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Цените на сирене и кашкавал са сравними с тези на месото. 1 кг сирене започва с цена над 5 лв, а кашкавал може да се намери на цена под 10 лв за 1кг само, ако е на промоция.
Цената обаче не е гаранция затова дали купуваме млечен продукт в който е добавен палмово масло.
Дори да потърсим информация на етикета какво съдържа, дали е достатъчно и вярно описано?
Дори да пазаруваме от големите вериги или от малките магазинчета на мандрите, които се появиха в последните години. Достатъчно е да мините по Иван Асен или по Шишман за да видите няколко такива. Говоря за центъра на София, защото тук пазарувам – сирене, кашкавал, извара и те разширяват гамата си като предлагат още видове сирена, като моцарела, чедър, каймак…

sirene pix

Заливат ни с имитиращи млечни продукти
В същото време над 70% от млечните продукти на пазара се правят от растителни мазнини, които са заместители на истинското мляко – това твърдят работещите в бранша и призовават за по-строг контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните. Доказано е, че влагането на палмово масло вреди и на здравето, и на икономиката.

По данни Земеделското министерство количеството за първите 4 месеца на на 2019 г. на декларираните продукти е 3757 т, или с близо 200 т нагоре, като за май прогнозното количество се увеличава с още поне 1000 т.
За първите 3 месеца на 2019 у нас са внесени над 2715 т хидрогенирани растителни мазнини за над 3,2 млн. долара, сочат данни на НСИ.
Една от причините е нарастващото търсене на евтините продукти у нас, а друга поевтиняването на суровината за производството на въпросните заместители. В последните 2 месеца цената на палмовото масло на световния пазар е паднало под 500 долара за тон и това определено ще стимулира нарастването на производството на имитиращи млечни продукти.

Как да различаваме продуктите, направени с истинско мляко, при положение, че от Агенцията по храните предупредиха за фалшиво съдържание на етикети?

palm oil
Идеята да се влага растително масло вместо животинско в млечните продукти се ражда с благородна цел – заради холестерола. Първите опити започват през 2007. Само че, за да се добие мазнина от семената на растения като царевица, соя, слънчоглед или рапица се преминава през химични процеси, вредни за здравето.
Днес е факт: Палмовото масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести

Как да различим имитиращите млечни продукти
Съветите са на млекопроизводители дадени в предаване на БНТ – Продукти с растителни мазнини заливат пазара(https://www.bnt.bg/bg/a/produkti-s-rastitelni-maznini-zalivat-pazara)

Йордан Илиев – технолог на мандрата в Луковит: “Растителната мазнина е типична и в кисело мляко, и в кашкавал, тя се усеща едно такова като по-тежко, като на маргарин, само че по-тежко от маргарин.”

Освен по-мазния вкус, стоките направени от растителни мазнини се различават и в етикерането – често тези продукти се изписват само като прилагателни, без да се споменава продуктът. Например: бяло саламурено.
Иван Грънчаров – собственик на мандра: “Още по-крайното е, когато това нещо е наречено с гръмкото име деликатес. В съзнанието на всеки един от нас “деликатес” означава повече от всичко.”

Специфичното за натуралните млечни продукти е, че се влага толкова мляко, колкото е и грамажът им. Така например за една кофичка кисело мляко, тежаща 400 грама е необходимо 400 милилитра прясно мляко.
Суровото мляко преминава през специална преработка, отделя се сметаната от него, а след това излиза напълно безмаслено мляко.

На пазара можем да намерим и сирене с двойно по-малко мляко. Как е възможно? Чрез добавянето на забранения ензим – трансглутаминаза. Благодарение на него се постига омрежване на протеините, изразяващо се в твърдяване.

На външен вид също има разлики. Например сиренето с растителни мазнини е с прекалено бял цвят, изглежда почти като тебешир.
“Истинското сирене е малко по-сухо, докато другото е едно мазно с по-водно съдържание.”

Палмовият кашкавал би могъл да се познае при допир. Той не е еластичен като оригиналния, а доста мек, защото процесът на зреене е съкратен. И цветът му е по-различен от бял до кремав. Истинският кашкавал е с характерния за храната жълт цвят, а при разрез е с плътна консистенция и твърд. Има вкус на мляко и не горчи.

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Неузрялото сирене може да бъде опасно. Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

НЕ яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето.

Евтини вносни сирена – като гауда и едам, направени от растителни масла, се преопаковат като кашкавал.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории