Последни Рецепти
Последни Статии

Алкохолът в кулинарията

Добавено в Готварски техники, Любопитно

Добави към моето меню

Представата ни за романтична вечеря включва чаша вино и десерт – шоколад или ягоди. Истинската сила на виното се крие в приготвянето на рецепти с алкохол и тяхното поднасяне, особено за кулинарите.
Основното правило е, че към ястието се добавя качествен алкохол, такъв какъвто бихме сервирали на масата. Подобно на подправките алкохолът допълва вкуса на храната. Дали ще готвите с вино,бира или ще добавите твърд алкохол в маринатата ястието става по-ароматно и по-вкусно, а ако е дивеч – по-крехък.

Алкохол и кулинария – брак по любов
wine red

Мястото на алкохола в кулинарията
Алкохолът в приготвянето на рецепти подобрява вкусовите възприятия най-малко по два важни начина: чрез изпаряване и чрез молекулярно свързване. Например молекулите на малцово уиски добавят наситени аромати на карамел и мек торфен дим, отбелязват от foodpanda.

Способността на алкохола да се свързва както с мазнините, така и с водата е добре илюстрирана от марината или саламура. В този случай вкусовите съединения в ароматни вещества като чесън, билки или други подправки се разтварят само в мазнини. Това е от решаващо значение, тъй като по-голямата част от великия “аромат” в храната идва от аромати в носа, а не от вкус в устата.
Повишаването на ароматното вкусово възприятие може да се види и при редуциращите сосове.
Когато деглазирате тиган с вино, след като сте изпекали пържола, не само улавяте прекрасно изпечените белтъчини на дъното на тигана, но и усещате допълнителен вкус към соса.
Фламбирамето е друг начин да използване алкохол в кулинарията. Освен, че става вкусно и нетрадиционно, може да спретнете страхотно шоу за своите гости и да ги впечатлите с готварски умения.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории