Последни Рецепти
Последни Статии

Алмойшавена

Добавено в Десерти, Испанска кухня

Добави към моето меню

Almoyshavena – Това е сладка закуска, с трудно за произнасяне име, от испанската кухня. Бърза, лесна, много вкусна и засищаща. Представлява парено тесто, като за еклери, поръсено обилно със захар и ванилия или канела за аромат и запечено до златисто. След като я нарежете има хрупкави квадрати, които може да поднесете със сладко, сметана или сладолед.
Предлагаме ви я два варианта – основен, по-икономичен и още един с мляко и с краве масло.

Алмойшавена, основна рецепта
Продукти

200 мл вода
100 мл олио (растително масло)
130 г брашно
1 щипка сол
4 яйца
захар, около 50 г за поръсване
канела или ванилия – аромат за посипване

Almoyshavena 1

Начин на приготвяне:
• Приготвя се парено тесто като за еклери – кипват се водата,солта и олиото, дръпва се от огъня, сипва се наведнъж брашното и се бърка, докато започне да се отделя от стените на съда.
• Охлажда се леко сместа и едно по едно се добавят яйцата, като се разбърква добре след всяко яйце. Получава се еластично, гладко тесто. Може да използвате и миксер за да се получи хомогенна смес
• Застила се голяма тава (може да използвате тази на фурната) с хартия за печене.
• Изсипва се тестото и се разстила с помощта на шпатула на много тънък слой
• Отделно се смесват захарта и канелата (или ванилия) и се посипва обилно.
• Пече се в загрята фурна на 180С, за 35-40 мин.Много интересно се надига на вълни и заема причудливи форми.Пече се докато покафенее коричката.

Алмойшавена с мляко
Продукти

140 г брашно
200 мл прясно мляко
100 г краве масло
1 щипка сол
4 яйца
150 г захар
1 ванилия
Приготвя се по същия начин

Almoyshavena milk
Идея и снимка Снежана Костова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории