Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на кафето в Златоград

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Традиционният празник “На кафе и бяло сладко в Златоград”
Къде: град Златоград
Кога: 9 юни 2018 г.

Празникът “На кафе и бяло сладко в Златоград” се провежда за трета поредна година през 2018, организиран от Общината и Етнографския комплекс. С кафената фиеста домакините напомнят, че пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. Кафето е пристигало преди векове най-напред в Златоград, тук е била първата спирка на керваните с камили, пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос.

На 9 юни Старият град отново се потопи в аромата на кафе, връщайки атмосферата на някогашните кафенета като място за общуване, раздумка и срещи от времето преди виртуалните социални мрежи.

Известното златоградско кафе, приготвено на пясък, бе основен акцент в празничната програма. Наред с “въртяното” кафе на пясък, сервирано с бяло сладко, гостите ще имаха възможност да опитат и други варианти – еспресо, лате, турско, капучино, фрапе и др. Музикалната програма е от стари градски песни, италиански канцонети и френски шансони.

Ретро нюансите ще се допълват от музиката на 50-те и 60-те години на миналия век – стари градски песни, италиански канцонети, френски шансони.

zlatograd kafe vyrtyano

На 24 и 25 юни 2016 г. Златоград бе домакин на Празника на кафето –
“Пътя на кафето” – от керваните с камили до еспресото
Маршрута на пристрастяващата черна напитка от керваните до съвременните еспресо вариации. Само в Стария град на Златоград се приготвя известното “въртяно” кафе на пясък, станало запазена марка за южния град. Етнографският комплекс на Златоград се превърна в голямо кафене на открито.

zlatograd kafe
въртяно кафе на пясък в Златоград


На това любителско видео може да видите как се приготвя кафе на пясък и след това се върти

По калдъръмите и уличките на архитектурния комплекс се приготвяха и сервираха всички разновидности на ободрителната напитка – турско, шварц, еспресо и инстантно кафе, фрапе, лате, капучино.Специалитетът на празника бе демонстрацията на “въртяното”златоградско кафе на пясък.
Еволюцията в техниките на извличане и варене на ароматната течност беше илюстрирана с различни музейни експонати и исторически справки. Каменни кутели, в които са били стривани някога кафените зърна, кафемелачки и кафеварки с антикварна стойност са част от експозицията.
Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. В това са убедени изследователи от родопския град, проследяващи търговските пътища, минавали през Златоград през вековете. Кафето е пристигало най-напред в Златоград, тук е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос, обяснява Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс.

Първият майстор на варено на горещ пясък кафе е Кардашлъка. Той изучил занаята като чирак в Сирия и връщайки се в Златоград “завърта” кафе и кафенета. В едно от местата, където за известен период е правил кафе Кардашлъка, в наши дни Ваня Печева е превърнала в туристическа атракция варенето и сервирането на “въртяното” питие. Тя е научила майсторлъка, наблюдавайки преди десетилетия сръчността на Кардашлъка.
„Въртяното” златоградско кафе се вари върху горещ пясък, след което се сервира с ритуално движение на подноса. При въртенето на чашите в кръг вертикално не пада и капка от дъхавата течност, а според майсторите завъртането е част от тайната рецепта на специфичния вкус на златоградското кафе, корените и техниката на приготвяне, на което произлизат от Сирия
Златоград от векове е бил кафеджийски град, на всяка крачка е имало кафене, обяснява Ваня Печева. Кафенето е било парламентът на града, територия за дебати, новини, обсъждане на местните проблеми и световните новини, коментира публицистът Ефим Ушев.

zlatograd

Празнувайки кафето, Златоград съхранява паметта за кръстопътното място на града. Важни търговски пътища са минавали през този район още от времето на Османската империя. Трасетата, по които са обменяни стоки и културни влияния, днес се част от туристическите маршрути.
Кафето се е превърнало през вековете в ритуал на общуване, част от гостоприемството в Родопите и празникът върна атмосферата на сладките приказки с филджани.
Хиляди гости и туристи от страната и съседна Гърция участваха в първото издание на феста.
Организаторите на празника – Община Златоград и Етнографският комплекс възнамеряват да го превърнат в ежегоден.

За съжаление, не съм била в този град на Родопите, но споделям как се приготвя кафе на пясък на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории