Последни Рецепти
Последни Статии

Честита пролет

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честита пролет
Днес 20.03.2009,в 13.44 настъпва астрономическата пролет.

Пожелание за първа пролет
Вивалди, четирите сезона – Пролет – в музика и картина!

Нека пролетта донесе на всички ни здраве, свежо настроение и чиста, бяла енергия за реализиране на мечтите и постигане на нашите цели!

Нека всички се радваме и да посрещнем нашата пролет чиста, силна и променяща, напук на студа, мрачното небе и пронизващия вятър:

Пролет моя, моя бяла пролет,
още неживяна, непразнувана,
само в зрачни сънища сънувана, …

Вапцаров, Пролет в стих

spring

Днес моето любомо радио “Атлантик” ме изненада със своята сутрешна анкета. Въпросите са:
Какви емоции Ви носи пролетта – умора и депресия или нов заряд и приятни мисли?
Почти всички бяха отговорили “Обичам пролетта и всички други думи са излишни!” И аз съм една от тях.
И съвсем малко бяха избралите като отговор пролетната умора и почти никой не бе избрал за отговор “умора и депресия, май това са най-точните думи относно пролетта”

В този сив студен, когато настъпва пролетта се сетих за разговора с една продавачка в магазин за чанти, която ми каза, че тази пролет на мода ще са големите шарени, в ярки цветове чанти.
Тази сутрин, когато бързах за офиса, в ден, който ме очакват 2 много важни сделки, видях, че по магазините вече има големи цветни чанти в нестандартни цветове. Това ще бъде моята награда, повод за празнуване. В края на този труден ден отивам в магазините за дамски чанти и ще си избера моята нова, ярка на цвят и достатъчно голяма за да събира нотбука и папките чанта.

По темата за пролетната умора, за храненето през полетта, за пролетното почистване съм писала и преди. Не случайно старите хора казват да се хванем за зелено и тогава идва копривата, спанака, зелената салата, лук и чесън в нашето меню. Днес много искам да ми остане малко свободно време за да пиша за пролетното почистване, но не на дома, а за пролетното почистване в нашите отношения, чуства, мисли …
За да бъдем самите ние чисти и да ни се случват само хубави неща през пролетта!

Днес денят и нощта са равни по продължителност. В 13.44 ч. слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.
Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата е една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. По него се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.
Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории