Андреева пита
Добави към моето меню
Домашен празничен хляб по рецепта от книгата на Росица Ганчева, известен кулинар от град Кърджали
Андреева пита
Продукти:
1 кг брашно
400-500 мл хладка вода
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
• Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. топла вода (35 градуса) и се разбърква.
• Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
• Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
• Последователно се добавят две яйца и един белтък и се разбиват, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
• Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл хладка вода и се замесва тесто.
• Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
• От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио.
• Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
• Питата се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
• След това температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути