Последни Рецепти
Последни Статии

Тиквен пай

Добавено в Консерви и зимнина, Сладкиши

Добави към моето меню

Тиквен пай
рецепта за вкусен сладкиш с тиква и шоколадова глазура

tikva2

4 яйца
1 ч.ч. (240 мл) олио
1 ванилия
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. сварена тиква пюре
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пшенични трици
1 пакетче (10 гр) бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ч.л. канела
щипка джинджифил
щипка карамфил смлян
1 чаша нарязани орехи

tikva1

шоколадова глазура
3 с.л. какао
3 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар

* В купа се разбиват яйцата, захарта и ванилията до побеляване. След това се добавя пюрето от тиква и олиото и се разбива около 2-3 мин;
* В купа се смесва пресятото брашно с бакпулвера, пщеничните трици, содата за хляб и щипка сол. Добавя се канелата, джинджифила и карамфила;
* Сухата смес се прибавя към разбитите яйца с тиквата и се рабърква. Добавят се и нарязаните орехови ядки;
* В тавичка за печене на кейк (25 см) се намазва с олио и се поръсва с брашно или се покрива с хартия за печене;
* Сместа се изсипва сместа и се пече на средна скара на 190 градуса около 50-60 мин. Готовността се проверява по метода на сухата клечка, клечка за зъби бодната в средата на кейка да излиза суха;
* Тиквеният пай се оставя на решетката на фурната за около 10 мин докато изстине;
* Шоколадовата глазура се приготвя като какаото, маслото и млякото се смесват и се слагат на водна баня докато се смесят хомогенно;
* Когато глазурата се охлади до стайна температура се залива тиквения пай, като глазурата се полива отгоре и се стича по кейка.

Идея: рецептата за тиквен пай може да се приготви един ден по-рано за да могат да се смесят вкусовете на тиквата и шоколада
по идея на joyofbaking.com

в оригиналната рецепта шоколадовата глазура е от 100 гр шоколад, масло и ром. Тиквеният пай се получин много арометен, вкусен, но следващия път ще го приготвя с богата глазура от 100 гр бял шоколад, 100 гр извара, 2-3 с.л. прясно мляко.
Когато приготвям печена тиква винаги остава толкова тиква, колкото да приготвя кейк, сладки или тиквено руло – един ден по-късно. Имаме си малка тайна – съпругът ми не обича тиква, за печената тиква е пас, но за тиквен пай или за който и да е сладкиш приготвен с тиква, извара, мед и орехи винаги е с нас :)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории