Картофeна торта Ана
Добави към моето меню
Картофите на Ана или както са известни Pommes Anna or Anna potatoes е класическа френска рецепта, която се приготвя от картофи и масло.
Картофите се обелват и се нарязват на много тънки кръгчета. Подреждат се малка тава намазана с масло на редове, като между картофите се слага и масло. Пекат се до готовност, след което тавата се обръща и картофената торта се връща за да се запече. Има рецепти в които картофите са предварително сварени и след това нарязани. Сервира се нарязана като торта, най-често като гарнитура към печено месо.
Във Франция има и специална тавичка наречена La cocotte à Pommes Anna за приготвяне на тази рецепта. Историята на рецептата започва през 19 век, като за неин автор се сочи chef Adolphe Dugléré, ученик на Carême – главен готвач на Café Anglais, най-известния ресторант в Париж по времето на Наполеон III.
Рецепта за картофите на Ана
Продукти
1 кг картофи
50 г краве масло
Сол и смелен черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
• Обелените картофи се нарязват на тънки кръгчета и се поръсват със сол и смелен черен пипер на вкус
• Малка тава се намазва с масло и се редят картофени кръгчета, като между тях се слага и краве масло
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност
• Изважда се тавата и внимателно се обръща (като пита) и се връща във фурната за да се запече.
Тази рецепта влиза в списъка на рецептите, които ще се приготвят през зимата – красиво и вкусно.
Снимката може да се срещне на няколко места в Интернет, като първоизточник се сряхме на този линк http://www.magiclady.net/load/vtorye_bljuda/gorjachie_bljuda_iz_kartofelja/kartofel_anna_francuzskoe_bljudo/7-1-0-415. Рецептата нямаше да бъде публикувана, ако не бяхме видели снимката публикувана без автор в бг сайт.