Кекс с ябълки
Добави към моето меню
Кекс с ябълки, стафиди и орехи
рецепта за вкусен сладкиш с много ябълки, стафиди, орехи и аромата на канела – страхотна идея за закуска в някоя зимна сутрин с чаша топло мляко и мед
4-5 ябълки
1 ч.ч. орехи, нярязани на ситно
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
* Ябълките се настъргват на едро ренде и се смесват със стафидите, канелата и нарязаните на ситно орехи;
* Яйцата се разбиват със захарта;
* В киселото мляко се разбива с 1 ч.ч. вода и се добавя 1 ч.л. сода за хляб да шупне и се добавя при разбитите яйца;
* Смесват се ябълките, олиото и яйцата и лъжица по лъжица се добавя брашното. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, за да стане гъста сместа;
* Тава за печене с диаметър 26 см се намазва с 1 ч.л. олио и се поръсва с брашно. Кексовата смес се изсипва и се заглажда с лъжица;
* Пече се на средна фурна, на 190 градуса, около 40 мин. Проверява се по метода на сухата клечка – като бодните клечка за зъби да излиза суха.
Рецептата е за голям кекс, като за закуска. Ако искате да го направите в кексова форма – може да го направите в две форми или да разпределите сместа в 1 кексова (продълговата форма) и да направите 6 мъфини.