Ябълков сладкиш с грис
Добави към моето меню
Ябълков сладкиш с грис
Време за приготвяне 15 мин
Време за печене 30 мин
Рецептата е стара, приготвяна от години, в сезона на ябълките – за първи път я срещнах в книгата на Пенка Цолчева. Това е варианта в който у дома го нарекоха „много вкусен сладкиш с ябълки“, а аз бих допълнила и много лесен
Продукти
4-5 ябълки
¼ ч.ч. захар
1 ч.л. канела
За сухата смес
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.л. канела
1 пакетче ванилия
¾ ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
50 г краве масло
50 г орехи
Приготвяне на Ябълков сладкиш с грис
• Приготвяне на сухата смес – брашно, грис, захар, канела, ванилия, бакпулвер се смесват
• Ябълките се настъргват на едро ренде и се смесват с ¼ ч.ч. захар и 1 ч.л. канела и се разбърква. При желание може да добавите малко орехи нарязани стафиди или да смесите ябълките с настъргана круша или дюля
• Тавичка за печене, правоъгълна среден размер, се застила с хартия за печене
• Сухата смес се разпределя на 3 части – едната се посипва в тавичката – поръсвате с малко краве масло и разпределяте половината от настърганите ябълки – суха смес – ябълки – суха смес
• Отгоре слагате няколко парченца краве масло и поръсвате с орехи
• Пече се на средна фурна до кафеникавозлатисто около 30-35 мин
За сладкиша – ябълките са сочни и имат сок, което съединява сладкиша. Хубаво е да изстине и да престои няколко часа.