Последни Рецепти
Последни Статии

Свети Иван Рилски Чудотворец

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Свети Иван Рилски Чудотворец
На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния Иван Рилски Чудотворец, възприеман като най-големия български светец, в чието лице народът вижда покровител и застъпник пред Бога.

19 октомври е Ден на българския лекар

иван рилски

Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница, и е съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син – цар Петър. До 25-годишната си възраст е пастир. Постъпва в манастир “Св. Димитрий” под връх Руен, където получава образование и придобива знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приема монашеството, но не остава за дълго в обителта, а се отдава на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Подвизава се на много места, докато най-после се установява в Рилската планинска пустиня, където остава до края на живота си и основава Рилския манастир, който съществува вече 1000 години. Почива на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 година. Погребан е в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила до днес. Учениците му пренасят тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен Първи тържествено пренася мощите на Свети Иван Рилски в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

свети иван рилски
Едно от най-красивите места в България е Рилския манастир, усещането за нещо различно, много красиво и въздействащо започва още на разклона за град Рила, може да се отбиете да видите Стобските пирамиди, след това да стигнете до Рилския манастир и да продължите по пътеката до пещерата на Иван Рилски

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized