Ябълков сладкиш “Мечта”
Добави към моето меню
Ябълков сладкиш “Мечта”
рецепта споделена от Toshka Ivanova
Продукти:
200 г краве масло
3 жълтъка
2 ч. ч. брашно
3/4 ч. ч. захар
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
щипка сол
за пълнежа:
5-6 средни ябълки
3 белтъка
1/2 ч. ч. захар
канела
150 гр. орехи
Начи на приготвяне:
• В по-широка купа се пресява брашното, добавят се захарта, бакпулвера, ванилията, лимоновата кора и солта.
• Добавя се и нарязаното на кубчета студено масло.
• С нож се надробява маслото, така, че да стане на ситни трохи.
• Добавят се жълтъците и се замесва еластично тесто.
• Ако ви се стори суховато, добавете лъжица сметана или кисело мляко.
• Една трета от тестото се завива във фолио и се слага във фризера за 30 мин., а останалата част се разстила във форма за печене (24-26 см), като се оформя борд, и се слага в хладилник да стегне за 30 мин.
• Ябълките се настъргват на едро и се разпределят върху охладеното тесто, поръсват се с канела.
• Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг, изсипват се върху ябълките и се заравняват.
• Най-отгоре равномерно се настъргва замръзналото тесто от фризера.
• Сладкиша се пече в загрята фурна на 200 С за около 40 мин. или докато добре се зачерви отгоре.
• Охлажда се и тогава се реже.
• Има чудна хрупкава коричка отгоре, а вътре е нежно, мекичко и с невероятен вкус на ябълки и канела.