Унгарски ябълков сладкиш
Добави към моето меню
Унгарски ябълков сладкиш
Рецептата е позната, стара и проверена от времето, има я в нашите български кулинарни книги, но се дава като два слоя от сухата смес и ябълки по средата.
Продукти
За сухата смес
130 г брашно
160 г грис
150 г захар
½ ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
100 г краве масло
600 г ябълки
Рецепта за унгарски ябълков сладкиш
• В купа се смесват брашно, грис, захар, бакпулвер и канела.
• Ябълките се почистват от семенната част и се настъргват на ренде
• Форма за печене се застила с хартия и се намазва с масло (20 г)
• На дъното се насипва част от сместа и се заравнява
• Насипва се част от настърганите ябълки и се заравнява, слоя е колкото слоя от сухата смес
• Получават се 3 слоя суха смес, 2 слоя настъргани ябълки, завършва се със сух слой. Отгоре се посипва с краве масло
• Пече се на средна фурна на 180 градуса, около 40-45 мин, коричката трябва да стане златиста. След като изстине сладкиша се нарязва с нож на парчета
снимка Ирина Карп