Последни Рецепти
Последни Статии

Сокова диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Отдавна е установено, че за храносмилането на твърда храна е необходимо повече енергия. Именно това е отправния пункт когато предлагат днес диетолозите предлагат
Течната или сокова диета

orange-juce
В публикация в National Post се отбелязва че такава диета позволява преразпределение на енергията. Като се приема само течна храна, ние можем да икономисваме вътрешната си енергия, която ще се изразходва за поддържане на важни функции на организма и за обновяване на клетъчните структури.
Постоянния прием на течности оказва положително влияние на свойствата на кръвта – тя става по-течна, променя се нейния качествен състав.
Но съществуват и много противопоказания на соковата диета.
– Соковете съдържат много захар, която може да провокира развитие на захарен диабет
– Соковете съдържат по-малко белтъчини и мазнини, които изпълняват строителна функция и са необходими за пълноценното функциониране на организма без поява на патологии.
– Постоянният прием на една и съща течна храна може да повлияе отрицателно на зъбите, които са създадени да дъвчат храна, иначе се създават условия за развитие на кариес
– Не се препоръчва на хора, които приемат антидепресанти. Соковете усилват усвояването на лекарството и може да доведе до предозиране
– Не трябва да се пият основно сокове и по време на бременност – защото по този начин може да лишите ембриона от необходими хранителни вещества и микроелементи, необходими във вътрешно утробния в повишени количества.
При създаване на меню за сокова диета се препоръчват три вида основни течности
– мляко от ядки – орехи, бадеми…
– смути, сок от прясно изцедени плодове и зеленчуци – богати на витамин С и антиоксиданти
– плодов концентрат като лимонов сок или от боровинки, който може и да се разреди
много важен момент е, че срока а съхранение на соковете е не повече от два дена, т.е. те се пият прясно приготвени, без добавки на консерванти.
Соковата диета спомага за изчистване на организма от шлаки и токсини, възстановява работата на бъбреците и на черния дроб, намалява безсънието.
Но това не е диета, която да се прилага дълго време. Максималното време е една седмица.
Независимо, че соковата диета има плюсове като съдържание на бързо усвоими въглехидрати, необходими за работата на мозъка, почти не съдържат белтъчини и мазнини, които са необходими на живия организъм.
Не трябва да се очаква и бързо намаляване на теглото, защото понижаването на теглото е за сметка на очистване на стомаха. За да се задържи по-ниско тегло е необходима цялостна програма за начин на живот, активности и диета, планирана за по-дълъг период.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории