Ябълков пай с бутер тесто
Добави към моето меню
Ябълков пай с бутер тесто
сладкишите с ябълка са можеби най-приготвяните през есента и има много варианти. Това е рецепта за ябълков пай с бутер тесто, който изисква малко време, може да се приготив плънка според вкуса и е много ефектен
1 опаковка бутер тесто
1 кг ябълки, почистени от сърцевината и нарязани на кубчета, около 6 ч.ч.
2 с.л. краве масло
1 непълна ч.ч. Захар
1 ч.ч. овесени ядки, финни
1 ч.л. канела
щипка индийско орехче
1 яйце
1 пакетче крема сирене (извара) по желание
или
1 ч.ч. стафиди
* Ябълките се нарязват на кубчета
* В голям тиган се загрява захарта, леко да се каремелизира, добавя се маслото и се разбърква и след това се добавят ябълките
* Ябълките се разбъркват докато се отдели сока и се изпари
* Добавят се подправките, овесените ядки, яйцето, при желание орехи и стафиди или крема сирене
* В тавата се слага един ред бутер тесто и се слага за около 5 мин в загрята фурна. След това се изважда и се подрежда ябълковата смес. Отгоре се слага втората кора
* С остър нож се нарязва, за да може да излиза парата при печенето
* Намазва се с прясното мляко и се поръсва с кафява захар и счукани орехи
* Пече се на 220 градуса до готовност