Последни Рецепти
Последни Статии

Дюли

Добавено в Любопитно, Плодове

Добави към моето меню

Дюлята – златният плод
Богати са на витамини, pроизхождат от Кавказ и Северен Иран, отглеждат се отпреди 4000 години

dula

Дюлите са едни от последните плодове, които узряват в градината, заедно с тиквите, последните ябълки, зимните круши и мушмулите. Плодовете може да се консумират пресни, варени или печени, като гарнитура към месо и дивеч, като подправка към различни ястия.
Традиция е няколко дюли да се поставят в дома на високо, да дочакат трапезата за Бъдни вечер, а дотогава да изпълват стаята с приятен аромат. И да греят като малки слънца.

Съдържащото се в нея етерично масло придава на ястията фин аромат и невероятен вкус. Можете да приготвите и компоти, конфитюри, сладка, сладкиши, сиропи, желета, нектари. Много полезен е нектарът, приготвен само от дюли или в комбинация с ябълки или моркови. След като се направи, нектарът се пие веднага, за да не губи от полезните свойства. Може и да се консервира. Чист сок от дюли и нектар може да се поднася с малко мед или сок от лимон.

За родина на дюлята се смятат Кавказ и Северен Иран. Според историческите сведения човекът е започнал да отглежда дюлята преди повече от 4000 години. По-късно е пренесена в Мала Азия, а след това и в други части на света.
Дюлята е известна и като “сидонска ябълка” (от името на град Сидон, разположен на североизточния бряг на остров Крит). Солон – законодателят на Атина, въвел закон, според който всяка новобрачна двойка трябва да изяде една “сидонска ябълка” в деня на сватбата, защото този плод символизирал щастлив семеен живот. Известно е, че поради приятния аромат са били поставяни клонки с плод във фруктиери в жилищата на римляните.

Лечебните свойства на дюлята били известни още на Хипократ, който предписвал сок от дюля като лечебно и ободряващо средство при различни болести. Авицена препоръчвал да се ядат дюли при разстройства на храносмилането и за подобряване цвета на лицето. Той предписвал сок от дюли с малко мед и оцет за възбуждане на апетита.
Дюлята съдържа глюкоза, захари, фруктоза, захароза, ябълчна киселина, дъбилни вещества. Съдържа още пектин, слузести вещества, минерали – калий, калций, магнезий, мед, кобалт, манган и др. Дюлята помага при нарушение на храносмилателната система, гастрит, бронхит, задържане на течности, диария, туберкулоза и др. Тя е подходяща и за диабетици поради ниското съдържание на захароза. Помага и при анемия, сърдечни заболявания, укрепва черния дроб, жълтеница, ангина и др. Дюлята съдържа още витамин В1, В2, С, РР, каротин, Е и Р, етерични масла и др.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории