Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълков пай с овесени ядки

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

‎ Ябълков пай с овесени ядки и карамелизирани ябълки
Какво е есента, ако не направим поне веднъж сладкиш с ябълки. Варианти много, това е един, който може и да ви допадне, рецептата е дълга, но се приготвя бързо и се получава нещо вкусно с аромат на канела, хрупкава коричка и ароматна плънка.

ябълков пай
Цветът на снимката е малко по-тъмен, защото в тестото са добавени пшенични трици, но можете да ги замените с брашно

Продукти
1 яйце
100 г краве масло
½ ч.ч. захар
1 ч.ч. пшенични трици (може брашно)
2 ч.ч. брашно
2-3 с.л. студена вода
1 п. бакпулвер
1 ванилия
За плънката

4 – 6 ябълки (1/2 кг нарязани и почистени)
1 ч.л. канела
½ ч.ч. орехи
1/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. овесени ядки фини
По желание
Пудра захар за поръсване

Приготвяне
• В купа се смесват пресятото брашно с бакпулвера, пшеничните трици, ванилия, канела и захарта.
• Добавя се кравето масло и се разтрива за да стане на трохи
• Добавя се разбитото яйце 2-3 с.л. студена вода и се омесва тесто
• Загъва се с домакинско фолио и се слага в хладилника за час или поне времето за което ще приготвим плънката
• Ябълките се измиват, почистват и нарязват на малки кубчета
• В тиган се слага захарта и се карамелизира. Добавят се ябълките и се разбърква докато се изпари сока
• Дръпваме тигана от огъня и добавяме овесени ядки, орехи нарязани на ситно и канела. Разбъркваме
• Изваждаме тестото от хладилника и разделяме на две равни топки
• Разточваме на кора, малко по-голяма от тавата за печене и слагаме кората. Повдигаме по краищата тестото за да се образува ръбче
• Поръсваме с 1 с.л. брашно (нишесте) и разпределяме ябълковата плънка
• Разточваме и другата кора и слагаме отгоре. Загръщаме двете кори така че да няма процеп отстрани. Отгоре се правят няколко прореза с нож или се набожда с вилица
• Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност, около 30 мин
По желание ябълковият пай се поръсва с пудра захар

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории