Венец с ябълки
Добави към моето меню
Венец с ябълки
рецепта за вкусен сладкиш с плънка от ябълка, орехи и стафиди
за тестото:
4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
1/2 пакетче мая
за плънката:
5-6 ябълки
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. орехи
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. галета
* Маята се смесва с 2-3 с.л. брашно, щипка захар и се добавя хладкото мляко. Оставя се да шупне около 15 мин;
* Замесва се меко еластично тесто с брашното, като се добавя 1 яйце и белтъка на другото, ако е необходимо се добавя още малко брашно.
* Оставя се загънато с тънко фолио и кърпа да втаса около 45 мин или до удвояване на обема;
* Ябълките се нарязват на парченац, смесват се с галетата, захарта, стафидите и нарязаните на ситно орехи;
* Тестото се разточва и плънката се разпределя равномерно по дължина. Навива се на руло;
* Поставя се като венец в тава за печене с диаметър 26 см;
* С остър нож се нарязва на филии, като среза не слиза до край;
* Рулото се намазва с разбит жълтък и се посипва с 2-3 с.л. кристална захар;
* Оставя се да втаса около 30 мин.
* Пече се на средна фурна на 200 градуса до готовност.