Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълков пай

Добавено в Сладкиши, Ябълки

Добави към моето меню

Ябълков пай, като на баба
това е класическата, изпитана рецепта за ябълков пай, така както се научих да го правя в една такава есен преди много години

5-6 ябълки, около 1 – 1,5 кг
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. счукани орехи
2 с.л. чисто масло или маргарин

В подходяща форма разтопете маслото и отгоре наръсете със счуканите орехи.
Почистете и настържете ябълките и ги поръсете върху орехите.

В купа разбийте яйцата и захарта на пяна, прибавете брашното размесено с бакпулвера и ванилията. Сместа се изсипва върху ябълките.

Пече се в умерена фурна около 35 – 40 минути, проверява се с клечка за зъби.

Ябълков пай
рецепта за сладкиш с ябълки, малко по-сложен като направа, но чудесен като всеки домашно приготвен сладкиш

за тестото:
500 г брашно
125 г краве масло (маргарин)
1 ч.ч. пудра захар
1 п. бакпулвер (1 ч. л.)
100 мл прясно мляко
1 яйце

за плънката:
1 1/2 кг ябълки
150 г стафиди
100 г захар
100 мл бяло вино (по желание)
2 щипки канела

Маслото и пудрата захар за тестото се разбиват. Прибавят се пресятото брашно и бакпулвера, разбърква се, докато маслото поеме брашното и се счупва яйцето. Разбърква се, налива се прясното мляко и се бърка, докато стане хомогенна смес.
Тестото се меси с ръце върху набрашнен плот, оставя се да стегне в хладилник около 30 минути, след което се разточва върху набрашнен плот, във форма на кръг и се слага в предварително намазнена и набрашнена тава така, че да се покрият и стените.
Отеделете около 1/6 от тестото за украса отгоре на пая.

Маслото се загрява в тенджера заедно със захарта и се оставя да се карамелизира.
Ябълките се обелват, режат се на едри кубчета и се изсипват в леко покафенелия карамел. Ябълките се похлупват и се задушават 10 минути.
Налива се виното и се поръсва с канелата и стафидите. Разбърква се с дървена лъжица и се задушава под капак 15 минути. След това ябълките се прецеждат, охлаждат се и се разпределят върху тестото. Сока е много вкусен, ако искате можете да го сгъститет с 1 ч.л. нишесте и а го оставите при ябълките, може и да залеете готовия сладкиш със сока.

Паят може да се приготви и с бутер тесто: отрязват се 2 кръга, единият се поставя в тава и в средата му се слага от плънката. Ивицата отстрани, върху която няма ябълки, се намазва с вода и всичко се покрива с другия тестен кръг. Краищата се притискат добре и върху тестото се правят разрези.

Оставеното тесто се разточва и се изрязват ивици, с които върху пая се оформят мрежи.

От това количество тесто и ябълки може да се приготви един голям пай или два в средна тава.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

3 Comments

  1. 1
    martavo // August 10th, 2010 at 3:51 pm

    Този пай обещава да бъде много вкусен! Единствено не е ясно какво е количеството масло, което се слага в плънката?(Маслото се загрява в тенджера заедно със захарта и се оставя да се карамелизира.)

  2. 2
    Administrator // August 10th, 2010 at 4:02 pm

    В плънката не се слага масло (старая се някои продукти да бъдат по-малко) Слага се на дъното

  3. 3
    martavo // August 10th, 2010 at 4:14 pm

    Имам пред вид втория вариант на пая. В рецептата е посочено 125 г краве масло (маргарин)- за тестото и съответно е описано:” Маслото и пудрата захар за тестото се разбиват”, а по-долу отново има масло: “Маслото се загрява в тенджера заедно със захарта и се оставя да се карамелизира.Ябълките се обелват, режат се на едри кубчета и се изсипват в леко покафенелия карамел….” Ето за това масло не е посочено количество. Предварително Ви благодаря!