Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълки

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Ябълки
Страхотен вкус, чудесна и здравословна храна. Децата ги обичат, защото са сладки и засищащи. Подходящи са за из път, ниско калорични и вкусни.

Високо съдържание на растителни влакна

Ябълките са много добър източник на растителни влакна (фибри), особено ако се консумират с кората. Една диета, богата на влакна, с ниско съдържание на мазнини и включваща минимум пет хранения на ден, съдържащи плодове или зеленчуци, е чудесен начин за ограничаване риска от заболяване от рак.

apple
Хранителните влакна в средно голяма ябълка (около 4 грама) могат да помогнат да се достигне препоръчителната доза от 20-30 грама фибри, необходими ежедневно.

Ябълките съдържат комбинация от различни влакна. Някои служат за натрупване на маса, необходима за преодоляване на чревни заболявания; за други като пектина се смята, че намаляват кръвното налягане и контролират кръвната захар (особено важно за диабетиците).

Разнообразие от сортове

Червена превъзходна : плътна, хрупкава и сочна.
Златна превъзходна : сладка
Криспин : сладка, плътна и хрупкава

Ябълките са чудесно допълнение към различни видове ястия. По-киселите ябълки се включват като допълнение към основното ястие от печено месо, а по-сладките – в салатите. Ябълковият сок често служи като естествен подсладител, а едно от най-приятните неща за похапване през есента и зимата е ябълковият пай или ароматните, печени на фурна ябълки.
Ето няколко съвета, които можете да използвате, когато готвите ябълки:
Как да изберем ябълките?
Избирайте винаги пресни ябълки от пазара или магазина за зеленчуци. В зависимост от това, какво сте решили да приготвите, избере подходящ сорт, например ако ще правите тарта, купете жълти, по-месести ябълки.
За да са много сладки и вкусни, външният вид обаче не е водещото нещо, но все пак по възможност изберете такива, които нямат кафяви петна и не са наранени.
Как да съхраняваме ябълките?
Ябълките обичат по-прохладните места с по-ниска влажност на въздуха. Можете да ползвате хладилника или стая, която не отоплявате.
Как да приготвим ябълките?
Измийте ги старателно с вода. Изрежете натъртените места и кафявите петна.
Ако ще използвате ябълките в салата, например, и искате да запазите максимално естествения им цвят, можете да потопите резенчетата в разтворен във вода сок от портокал или лимон, в съотношение 3 към 1.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории