Арабски питки (кръгли, джоб)
Добави към моето меню
Тези питки, оформени като джобчета и напълнени с различни салати представляват голяма вкусотия. Снощи докато гледахме световното по футбол 2006 с бира в ръка, си хапвахме джобчета със салата зеле и моркови, ориз със зеленчуци и домашен чипс. Отгоре джобчетата бяха залети с кисело мляко с копър и магданоз.
Какво е нужно за арабски питки?
5 ч.ч. брашно
1 кубче мая (2 пакетчета суха)
120 мл топла вода
100мл кисело мляко
5 с.л.сметана (високомаслено кисело мляко)
3 с.л.олио
2 жълтъка
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън
1 ч.л.кимион
2 с.л. разтопено краве масло
Как се готвят арабски питки?
- Размийте маята, водата и част от брашното на кашичка и оставете в покрит съд за около 20 минути да шупне.
- Прибавете останалото брашно, млякото, сметаната, олиото, жълтъците, солта, подправките и месете до получаването на жилаво тесто. Ако е необходимо, прибавете още брашно.
- Разделете тестото на топчета и разточете на питки с диаметър 15-18 см.
- Наредете питките в намазнена тава и намажете със смес от счукания чесън и кравето масло.
- Печете питките до златисто в умерена (180 градуса) предварително загрята фурна (около 20-25 минути).
Готовите питки се изваждат и покриват с кърпа. Разрязват се с нож като джоб, като се отрязва едно “калпаче” и се пълнят с различни вкусотии – салати, фалафел и др.
Забележка: При печенето на питките, внимавайте да не се втвърдят. Ако случайно ги “изпуснете”, можете да опитате да ги сложите за кратко в микровълновата фурна или да ги задушите за няколко минути в тенджера.
June 24 2006
Здравейте! С удоволствие чета и изпробвам различни кулинарни рецепти.а тази за първи път опитах преди две години по повод посещение на съпруга ми в местен турски ресторант.След около няколко дни ме изпрати да купя за вечеря.удивен от вида и вкуса им….Почти на инат му доказах,че и аз мога да ги направя! В рецептата, вместо кисело мляко я замесвам с прясно и шепа сусам.А когато сме в гората ги изпичам вьрху скара на слаба жар или вьрху барбекю!Опитайте, ще ви хареса !