Ароматно хлебче със зехтин
Добави към моето меню
Ароматно хлебче със зехтин и чесън
Рецепта споделена от Cvetoslava Kirkova
Продукти
500 г брашно,
20 г прясна мая,
4 с.л. кисело мляко,
150 мл. хладка вода,
2 яйца (1 жълтък за намазване)
1 ч.л. захар,
1 ч.л. оцет,
1 ч.л. сол,
3 с.л. олио,
1 ч.л. чесън на прах,
4 с.л. зехтин.
Рецепта за Ароматно хлебче със зехтин и чесън
• Замесете тестото като към пресятото брашно добавите солта и го разбъркате, в средата направете кладенче
• В купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне
• Към шупналата смес добавете останалите продукти (оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода) забъркайте каша
• Прибавяйте по-малко от сместа към брашното като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто
• Оставете да втаса тестото за 40 минути
• Готовото тесто разделете на 3 части, всяка част разточете на тънка кора
• Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън,
• Сложете корите една върху друга и завийте на руло, нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма
• Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена, оставете да втаса още 10 – 15 минути и печете до готовност
• Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа.
Да ви е сладко!
Идея, по желание може да добавите още подправки по ваш вкус или маслини