Последни Рецепти
Последни Статии

Грозде и боровинки за по-силен имунитет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Есента е времето на простудните заболявания. За да не се разболеем трябва да укрепваме своя имунитет.
Екип учени под ръководството на д-р Андриан Гомбарт (Adrian Gombart) от държавния университет в Орегон, САЩ (Oregon State University) са проверили влиянието върху имунитета на 446 различни съединения и са отделили две, като най-ефективни.

Грозде и боровинки за по-силен имунитет
Първото съединение е Ресвератрол – съдържа се в червеното грозде и виното. Известно е, също така, че това съединение е ефективно при профилактика на рак и болести на сърцето.
grozde

Второто съединение е птеростилбен – съдържа се в боровинките. Спомага за ефективно неотрализиране на свободните радикали и е отлично средство за профилактика на диабета, а също и забавя стареенето на клетките.
боровинки

И ресвератрол и птеростилбен взаимодействат с витамин D, повишават активността на гена CAMP, който на свой ред усилва имунния отговор на организма.
Тези вещества са отдавна известни, но за първи път се показва какво е тяхното влияние върху имунитета на човек. Засега изследванията се провеждат с клетъчни култури в лабораторни условия, след което трябва да се изучава влиянието върху организма на тези вещества когато влизат в състава на продуктите за хранене.

Доколкото и гроздето и боровинките са продукти, които се отглеждат в нашите градини, традиционно присъстват в менюто ни, може да ги включваме по-често в нешето меню и да имаме по-силен имунитет и да бъдем по-здрави.

Източник The Telegraph

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории