Последни Рецепти
Последни Статии

Арония

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Арония
Aronia melanocarpa Elliot, Рябина черноплодная или арония

Аронията расте на храстти с височина около 2,5м, цъфти с бели или нежно розови цветове. През есента, обикновено през септември, узрява и плодът – черни, блестящи и дребни топчета.

aronia pix

В народната медицина дребните плодове се използват при лечение на анемия или хипервитаминоза. Препоручва се 2-3 седмици дневно да се косумира по около 250-300 грама от плода. А зимата се пие отвара от суха арония – 2-4 супени лъжици плод се заливат с 2 чаши кипяща вода. Приема се 3 пъти дневно по половин чаша, 30 мин преди хранене.

В съвременната медицина аронията се използва в лекарствени препарати за лечение на хипертония и атеросклероза. Трябва да се има предвид, че плодът е противопоказен за хора, които страдат от язва или гастрит.

aronia

Ароният намира приложение и в кулинарията. От плодовете се прави компот и сладко, сок и, разбира се, знаменитото вино.

Знаменитата рецепта за сибирско сладко е толкова проста и толкова полезна, че всеки може да го направи – вземете 1 кг плод арония и 1 кг захар и редете на пласове в стъклен дуркан – ред арония, ред захар, сложете го в хладилника и така през зимата ще имате под ръка вкусните и ароматни плодове на аронията.
aronia pix sladko

През есента листата на аронията са много красиви, толкова са червени, че ги потърсете, намерете ги и ги изплзвайте в своите есенни букети за да бъдат неповторими.

Чай от арония и боровинки увеличава работоспособността

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    Кера // March 16th, 2007 at 4:19 pm

    Много съм доволна от информацията,кято получих. Ще приложа за лечението на анемия.