друсан кебап
Добави към моето меню
Дунавски друсан кебап
1 кг. свинско месо от плешката
2 -3 с.л. мас (олио)
6-7 глави лук
1 връзка магданоз
2-3 домата (може от буркан – белени)
7-8 скилидки чесън
3-4 люти чушки, по желание
черен пипер и сол на вкус.
Месото се нарязва на малки парченца и се задушава в мазнината, докато омекнe. След това се прибавят нарязаният ситно лук, скилидките чесън, нарязани на четири, настърганите домати, лютите чушлета.
Посолява се, наръсва се с черен пипер и след като се захлупи с капак, се задушава докато лукът поомекне. От време на време съдът се друса.
Когато кебапът е готов, се сваля от огъня и се наръсва с нарязания ситно магданоз.
Самоковски друсан кебап
1 кг свинско от бута
7-8 глави лук
6-7 домата (може доматите от един буркан)
2 люти чушлета
1 ч.л. червен пипер
1 чаена чаша червено вино
2 с. л. мас (олио)
2 щипки чубрица
1/2 връзка магданоз
Месото се нарязва на малки парченца и се задушава в мазнината с малко вода. Към това се прибавят ситно нарязаният лук и обелените и нарязани на дребно домати. Захлупват се и се задушават докато омекнат.
От време на време тенджерата се друса с двете ръце.
Слага се виното, нарязаните ситно люти чушлета, чубрицата, червеният пипер и се посолява. Яденето се оставя на огъня още 5-8 минути.
Отхлупва се и се наръсва с нарязания ситно магданоз.
Друсан кебап
800 г до 1 кг свински врат
3 глави лук
5-6 зърна бахар
1 -2 дафинови листа
4-5 с. л. олио
1 с. л. черен пипер
Месото се нарязва на късчета, слага се в дълбока тенджера с предварително нагорещено олио и се запържва.
След това месото се подправя с черен пипер и сол, слагат се зърната бахар и дафиновите листа, но не се бърка. Тенджерата се захлупва с капак и се “друса”, така че продуктите да се смесят добре.
Налива се 1 ч. ч. вода и ястието къкри под капак, докато водата се изпари и остане почти на мазнина. Добавя се нарязаният на шайби лук и кебапът отново се “друса”. Когато лукът омекне, ястието е готово за консумация.
Към всяка порция друсан кебап може да се поднесе гарнитура от нарязани на колелца домати, класиката е с ориз, варен на пара, или задушени зеленчуци. Може да го поднесете и с топла питка