Последни Рецепти
Последни Статии

Гюзлеми

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Гюзлема
рецепта за палачинки, но различна защото е символ на Истамбул, мога да говоря много за турската кухня, за вкусовете, ароматите и подправките, за рибата в мраморните корита на Рибния пазар, но гюзламата е енещо, което се показва и опитва в Истамбул на един връх от който виждаш и двете части на огромния град, мост на два континента

за тестото:
1 кг брашно
1 кубче мая
1 ч. л. сол

На кухненския плот се слага брашното, прави се кладенче, слагат се водата, маята и солта и се замесва тесто, което се оставя да втасва около 30 минути.

Плотът се набрашнява, поставя се втасалото тесто и от него се оформят средно големи топки, от които с помощта на точилка се разточват тънки кори.

В разточената кора се слага предпочитана плънка, навива се на руло и се пече на широк сач по 2-3 минути от двете страни.

Тези палчинки могат да се приготвят с много и различни плънки, самата аз ги предпочитам със сирене или сладко
за картофената плънка:
1 кг сварени картофи
1 глава задушен лук
50 г краве масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер
лют пипер на вкус
Плънката от картофи се приготвя, като лукът се запържва в масло, добавят се сварените картофи и се овкусява с подправките.

за спаначената плънка:
1 кг бланширан спанак
3-4 стръка зелен лук
300 г извара
1 ч. л. червен пипер
5-6 с. л. олио
Спаначената плънка се приготвя, като почистеният спанак се бланшира, реже се наситно и се запържва в олио. Прибавя се нарязаният наедро лук и се овкусява с червения пипер.

за месната плънка:
500 г смляно агнешко месо
1 глава лук
6-7 стръка магданоз
1 ч. л. сол
лют пипер на вкус
олио за пържене
Месната плънка се приготвя, като в нагорещено олио се запържва нарязаният наедро лук, прибавя се каймата, магданозът и се овкусява.

още една турска рецепта за палачинки
1 яйце
2 лъжици олио
1 водна чаша вода (утайка от дървена пепел)
Замесва се тесто, точи се на немного тънка кора. Намазва се с мазнина и се навива на руло. Нарязва се на парчета, които се обръщат със срязаното към масата и се точат на кръгче.
Половината от него намазваме със смес от натрошено сирене и яйце. Загъват се и се пържат в обилна мазнина на много силен огън.

още един ариант за палачинки по турски
1 кг брашно
мая колкото кибритена кутийка
щипка сол
щипка захар
малко олио
малко оцет
1 яйце
1/2 л вода
свинска мас(разтопена)

Омесва се тестото и се разделя на топчета. Разтоква се нормална по големина кора и се намазва с мазнина.После се навива на две половини и се навива на рулце и се прави пак топче.След като разточиш всички кори загряваш
(тефлонов тиган,може сач) и почваш да точиш за втори път до големината на съда в който ще печеш.А като опечеш намазваш със масло.При нас това е два пъти токано но мисля че е същото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории