Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски червени яйца

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Боядисването на великденски яйца е много стара традиция у нас. Началото й със сигурност е преди повече от 350-400 години.Оригинална украса се постига с дребни мъниста. Великденският символ блесва, ако поплува във винена киселина

Как се приготвят Великденски червени яйца

Днес е денят, Разпети четвъртък, в който трябва да боядисате великденските яйца.
Разбира се, ако ви домързи или нямате време – вторият вариант е в събота.
На всички е известна традицията първото яйце да се багри в червено. Спазете я, това не ви пречи обаче да проявите повече въображение при боядисването. Стига вече с еднотипните яйца, изрисувани с восък или сгънати в нацапан цветен памук. Сега ви предлагаме доста интересни идеи, за да освежите великденската си трапеза.

Може да пробвате да украсите яйцата с фигурки от хартия.

Изрежете – от белите полета на някой вестник например, кръстче, гълъб, цвете или пеперуда. Намокрете леко фигурката и я залепете върху топлото яйце. Обвържете ги със задължителния чорапогащник и ги натопете в боя. Щом свалите хартиената фигурка, може да пуснете яйцето в друг цвят и ще се радвате на стилна и интересна украса.

Ако пък искате, вместо вестник, използвайте естествени листа. Най-подходящи за целта са от магданоз, дребните храсти и цветенца. Листата или цветовете се прикрепят за още топлото яйце чрез някаква тънка материя – марля или пак всепризнатия чорапогащник. Потапяте в избран цвят, най-добре в няколко, и получавате истинско произведение на изкуството. Ако ползвате и малка хитринка, 1-2 капки олио, се получават интересни комбинации, които възрастните хора наричат “перашки“.

Великденските яйца с по-светъл цвят лесно могат да се сдобият и с физиономия
. Изрисувайте им очи, носле и устни с восък, а след това с триъгълна кърпичка им направете забрадка например. Можете да ги обзаведете и с бретон, чрез малко конци или да им нарисувате перчем. Яйцата ще станат доста нестандартни и децата със сигурност ще ги харесат и ще се забавляват, ако всяко яйце изглежда като различен човек, животно или герой от приказка.

Вместо да използвате купешките кристали, опитайте да постигнете ефекта им сами. С малко винена киселина от аптеката ще се радвате на грапави и блещукащи яйца. Преди да ги поставите в боя, просто ползвайте киселината, и ефектът е налице.

Много авангардни и модерни тази година са естествените багрила. Ако решите да ги използвате, предварително натрийте яйцата с оцет, за да поемат добре боята.

  Поставете листа от лук във водата, за да се радвате на прекрасен жълт цвят.
  Яйцата ще са в кафяво, ако ги варите с орех.
  Сложите ли дюли във водата, баграта ще е жълта.
  Шепа-две прясна попарена коприва ще ви помогне да докарате приятно резедав цвят.
  Трудното лилаво ще постигнете, варейки яйцата със сушени черни боровинки.
  Липата пък придава бежов цвят и приятен аромат.

За истинските експериментатори интересни ще са яйцата с мъниста.
Първо трябва да очертаете с молив някоя проста фигурка. На по-неуверените “художници” препоръчваме да нарисуват първо мотивите върху оризова хартия и след това да ги прекопират върху яйцето. Намажете цялото яйце с безцветно лепило и с помощта на игла наредете мъниста със съответните цветове. Основният фон се прави по същия начин. Ако прецените, че този начин на украсяване ще ви отнеме много време, работете на малки участъци, за да не засъхне лепилото.

Тази техника за украса на яйца е използвал петербургският бижутер Фаберже, който е изработвал яйца предимно за двора на цар Николай II. Неговите шедьоври “Кукувица”, “Петел”, “Момини сълзи”, изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни, и до днес предизвикват удивление, а цената им надминава 3 милиона долара.

Традицията на Великденското яйце започва от Мария Магдалена
Яйцето е идеалната природна форма и универсалният символ на великденските празници по целия свят.

Римляни, гали, китайци, египтяни, индуси и перси пък са го почитали като символ на Вселената. Още от древни времена яйцата са били боядисвани и разменяни. Християните също възприели яйцето като символ. Полският фолклор го свързва с великденските празници чрез разказ за Дева Мария. Легендата разказва как тя, докато давала яйца на войниците при кръста и ги умолявала да не бъдат много жестоки, се разплакала. Нейните сълзи превърнали яйцата в разноцветни петънца. Върху други пък капнала кръв от раните на Христос и те се обагрили в червено. Друг полски мит разказва, че Мария Магдалена, която отишла до гробницата на Исус, за да миропомаже тялото му, носела със себе си кошница с яйца за обяд. Когато пристигнала при гробницата и извадила яйцата, техните бели черупки по чудо били оцветени с цветовете на дъгата.

А съгласно църковното предание Мария Магдалена отива в Рим при кесар (император) Тиберий, за да обвини Пилат Понтийски, че е допуснал несправедлива присъда над невинен човек и е нарушил римските закони. Император Тиберий поискал от Мария Магдалена доказателства, че умрял човек може да възкръсне. Тя отговорила, че тленното тяло не е край, а само начало на нов живот – така както яйцето умира, за да се роди нов живот, така и Христос е възкръснал от тленното си тяло.
И му подала едно червено яйце с думите:
“Христос възкресе!”
Император Тиберий поел яйцето и се замислил. Той познавал античната философия и знаел за вярванията на различни народи в “космическото яйце”, от което се излюпва Вселената. И за изненада на всички отговорил:
“Наистина възкресе!”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

 1. 1
  kamelia // April 19th, 2006 at 5:12 am

  Бих искала да споделя как украсявам яйцата години наред.
  Много е лесно и също така изключително евтино. Това, което ви трябва са: сурови яйца, стар чорапогащник, конец и люспи от лук. С люспите от лука обвивате яйцата, след което ги поставите в чорапогащника и ги варите.
  Варят се на бавен огън. Изключително лесно, а резултатът е великолепен. Не ви трябват бои за яйца, понякога те са с много лошо качество и не винаги хващат. А с люпите от лук се постига невъоръжен ефект,а и шарките на яйцата са изключителни.

 2. 2
  juli // April 19th, 2006 at 10:56 am

  hora osaznavate li 4e ste poblikuvali svrah dalgo i bezpolezno i sku4no oputvane, za tpva kak se bojadiswat qica??????????
  Vesel velikden :))))))