Последни Рецепти
Последни Статии

Цветове и шарки за великденските яйца

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Години наред всички домакини разменяха помежду си всякакви идеи за все по-шарени яйца. Тази година тенденцията обаче е яйцата да са едноцветни. Използват се само класическите цветове и задължително блясък, който се постига като изсъхналите след боядисването яйца се намазват с мазнина.

Хит този Великден ще са украсите и с различни треви и растения, които да оставят отпечатък върху яйцето. За да постигнете ефекта, съберете най-различни треви и листа, например детелини, здравец, работа вършат и малките листа от мушкато – изобщо всички листенца, които имат интересна форма.

Вземете стари и непотребни дантелени кърпи или парчета стари чоропогащи достатъчни големи за да увиете яйцето. Идеята е да се получи красива шарка. Сложете тревичката и внимателно пристегнете с дантелата (шарката не трябва да е много широка, а с по-малки дупчици – малко по-големи отколкото на марля, иначе ефектът няма да се получи). Пристегнете с конец и пуснете яйцето в боята. Така ще имате яйца с приятна „дантелена” украса и шарка от детелина, здравец или каквато комбинация решите.

Друг начин за постигане на едноцветни, но все пак оригинални великденски яйца, е да използвате винена киселина. Можете да намерите пакетчета “кристали за яйца” в магазините. Кристалите се сипват във водата, докато се варят яцата, след това боядисвате по обичайния начин. Ако искате цветовете да са по-наситени, просто разтворете боите в по-малко вода.

Децата ви ще се радват много, ако ги оставете да развихрят фантазията си. Варените яйца могат да се изрисуват и с моливи или пастели. От хартия изрежете “ушички” и превърнете яйцата в различни животинки. Използвайте безцветно лепило, за да закрепите носле, мустачки и очи. С малко пух от стара възглавница или няколко конеца прежда можете да направите “козина” на животинчето.

Готовите “произведения” подредете в панерчета с изкуствена трева. От по-дебела хартия можете да изрежете лентички с ширина около 7-8 сантиметра. Залепете двата края с лепило така, че да се получи пръстенче. Украсете ги по свой вкус и подредете всяко от яйцата в отделно пръстенче.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории