Последни Рецепти
Последни Статии

Безопасни яйца на Великден

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Боядисването и декорирането на великденски яйца доставя удоволствие на много семейства. Тъй като яйцата лесно се развалят, необходимо е да се следват някои правила при използването им като част от празненствата.

  egg store

 • Купувайте чисти и без пукнатини яйца съхранявани в хладилник. Внимавайте за датата отпечатана върху кутията. Това е последната дата на която яйцата могат да се продават.
 • Съхранявайте яйцата в хладилник, наредени в кора с широкия край нагоре – така качествата им се запазват по-добре. Покрийте ги, за да предотвратите поглъщането на миризми от други храни. Пресни яйца могат да се съхраняват в хладилник 4-5 седмици.
 • Измийте добре ръцете си преди да работите с яйцата на всяка стъпка, включително сваряване, охлаждане и боядисване.
 • За да получите твърдо сварени яйца, никога не ги варете. Поставете яйцата в тенджера и ги покрийте с поне 2 пръста студена вода. Доведете бързо водата до завиране, но не варете яйцата. Изключете котлона и ако е необходимо, махнете тенджерата от котолона за да предотвратите по-нататъшното варене. Покрийте и оставете за 15-20 минути. Изплакнете със студена вода. Така яйцата по-лесно се белят и се предотвратява позеленяването на жълтъка.
 • Съхрянвайте сварените яйца в хладилник, ако няма да ги боядисвате веднага. Сложете ги в хладилник и веднага след като ги оцветите и декорирате.
 • Боядисвайте само яйца без пукнатини. Ако искате боядисаните яйца да стават за ядене, използвайте боя за храна или специални водноразтворими бои за яйца. Ако някое от яйцата се пукне по време на боядисване или декорация, премахнете го заедно с всички яйца, които са били извън хладилника за повече от два часа.
 • velikden egg Диана Едрева

 • Ако криете яйцата, внимателно обмислете скривалищата. Избягвайте места, където яйцата могат да са в допир с прах, домашни любимци, птици, насекоми и всякакви химикали.
 • Никога не оставяйте яйцата на слънце. Дръжте ги на сянка. Общото време, което яйцата могат да прекарат извън хладилника преди ядене е не повече от два часа.
  Яйцата доставят на организма висококачествен протеин, те са превъзходен източник на минерали и витамини и съдържат само 80 калории. Макар че имат високо съдържание на холестерол, около 213 милиграма в едно яйце, те имат много ниско съдържание на наситени мазнини.

27 april 2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории