Последни Рецепти
Последни Статии

Великденска украса

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Ето още едно допълнение към великденската украса на дома ви, традиционна за Западна Европа и Америка.

Продухайте няколко сурови яйца, след което ги боядисайте с акрилна боя в различни цветове. Когато изсъхнат, с помощта на четка за зъби или малка гъбичка, нанесете произволно няколко петна с по – тъмен цвят.

Направете венец от слама или клонки, след което го напълнете с мъх, с помощта на шиш или по – голяма клечка. Използвайте безцветно лепило, за да го закрепите мъха по – стабилно към основата, а след това и самите яйца, разположени симетрично по венеца.

Пак с лепило прикрепете сухи цветя (хортензия например) между яйцата. В горната част на венеца, завържете цветна панделка. Можете да доукрасите с малки декоративни пиленца, зайчета и други.

Друг вариант е да си изберете няколко хубави зелени клонки, които да аранжирате във ваза и на клонките да закачите боядисаните Великденски яйца.

Великденски заек пази яйцата до полунощ
Домът грейва за празника с подходяща великденска украса

Великденският заек си е почти като Мартенския от историята за Алиса в Страната на чудесата. Той също събира приятели на трапезата. Но този път се явява като красива украса, допълнение към писаните яйца за празника. Предпочитаните герои от животинския свят за този ден са пиленцата и зайците. Предлагат се в най-различни варианти. Най-често изпълняват ролята на поставки за цветните яйца. Може да са и орнаменти на керамични чинии, които струват 5 лева.Зайците плашила, направени от цветна трева и облечени в дочени дрешки, приличат повече на кукли. Харчат се по 7-8 лева. Могат да се поставят навсякъде в дома. Пазят кошничките с яйца от нетърпеливите детски ръчички. Или пък, просто ей така, гонят лошата енергия от доматвърдят продавачки.

Истински стимул за въображението е красивата цветна трева, наречена рафия. Тя е посестрима на коледните гирлянди – дълга и леко навита. От нея се правят букети, окичва се навсякъде из дома. Мъничките жълти пиленца, които през последните години традиционно присъстват в украсата за Великден, са “понаедрели” напоследък. Предлагат се много видове, а цените им са между 80 ст. и 1,50 лева. Левче струват и кухите пластмасови яйца на пръчка. Много от домакините залагат на тях за красотата на домашния пейзаж, защото се правят и на цели букети. Продават на пръчка и малки гнезда, в които са се сгушили пиленца, а около тях е увита тревичка. Букети от рафия и яйца в комбинация на пръчка пък се харчат по 5 лева и са подходящ подарък, ако отивате на гости.

В зайче кошничка се слага борец или свещ, изрисувана с маргаритки. Като кошнички се предлагат и патици и кокошки, в които също се нареждат биячите.

Пеперудки на пръчка струват 80 стотинки и идеално допълват букета от лалета във вазата. И понеже всичко се подчинява на една идея – Великден, естествено се продават и покривки за трапезата със зайчета и пиленца. А най-прецизните домакини може да си вземат ръкохватки със същите десени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории