Последни Рецепти
Последни Статии

Какво трябва да знаем за хранителните добавки?

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

хранителните добавки и етикетите на храните в магазините

Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките – вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи – подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?

Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

hranitelni dobavki pix

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин – жълт оцветител â„–7

Е101 (рибофлавин – водоразтворим витамин В2)

Е140 (хлорофил – зелен оцветител â„–1)

Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)

Е162 (оцветител от цвекло)

Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)

от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)

Е270 (млечна киселина)

Е290 (въглена киселина)

Е296 (ябълчена киселина)

Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)

Е322 (лецитин)

от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)

от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)

Подсладители:

Е950 (ацесулфат)

Е959 (неохесперидин – портокалов глюкозид)

Емулгатори:

Е440 (пектин)

Желиращи:

Е422 (глицерин)

Е415 (ксантин)

!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки!!!

Е121 – цитрусов червен оцветител

Е123 – оцветител амарант

Е240 – консервант формалдехид

Как правилно да изберем подходящата стока?

Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като “без консерванти”.

– По възможност се откажете от продукти с подсладители.

– Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.

– Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.

– В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории