Последни Рецепти
Последни Статии

Вегетарианство. Същност и видове вегетарианство

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Когато днес кажем “вегетарианец”, повечето хора разбират, че става въпрос за човек, който не яде месо. Всъщност “вегетарианецът” също така е човек, който решително е започнал да изхвърля жестокостта и насилието от живота си. Отхвърлянето на месото като храна обикновено е резултат от начина на живот.

vegan pix

Хранителна пирамида на вегетарианство

Има различни видове вегетарианци според това какви други изисквания имат към храната си, освен тя да изключва месо:

1. Вегетарианци в най-общ смисъл (или “лактоововегетарианци”) – те приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се причисляват към тази най-широка и най-достъпна група. Към нея обикновено се препоръчва да спадат децата вегетарианци и всички възрастни, които нямат непоносимост или медицински препоръки за ограничаване на яйца или млечни произведения.

2. Друга група са така наречените “лактовегетарианци”, които изключват от храната си и яйцата, освен месото.

3. Следваща голяма група са “веганци” (англ. – vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото също така млякото, млечните произведения и яйцата. Веганците не използват също дрехи и каквито и да било други изделия от естествена животинска кожа или други части от плътта на животни. Всъщност погрешно е да се приписва само на веганците въздържанието от употреба на неща, за които животни е трябвало да бъдат убити. Много невегетарианци, както и вегетарианци от другите групи също решават, че предпочитат да не причиняват ненужни страдания и смърт на животни, които имат красива кожа, бивни и т. н., особено при наличието на толкова много и добри изкуствени материи днес.

Най-малобройна група вегетарианци са наречени “суровоядци”. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не дълъг период от време. Повечето съвременни хора не могат да понесат постоянно суровоядство, а и то не им е необходимо. Според съвременните диетолози здравословно и желателно е в ежедневното ни хранене да има изобилно сурови плодове и зеленчуци, но все пак част от растителните храни се налага да се обработват термично, за да бъдат усвоявани по-лесно. Така наречените плодови-разтоварващи дни, които се препоръчват за прочистване и обновяване на организма всъщност са еднодневно суровоядство. В този свой по-умерен вид суровоядството е полезно и лесно постижимо за почти всички хора.

Може да се направят и има други класификации на видовете вегетарианство, но това в случая не ни е необходимо. Ще се задоволим с тази по-опростена класификация и ще обърнем внимание на нещо по-съществено за разбиране идеята на вегетарианството в нейната цялост. Думата вегетарианство произхожда не от английската дума vegetables (зеленчуци), а от латинските думи vegetus (означава здрав, читав, свеж, жизнен) и vegetare в смисъл на “съживявам”.

Първоначалният смисъл на думата означава не само една растително-млечна диета, но също така подходящи идейни и нравствени възгледи и поведение, които дават великолепно психическо и физическо здраве. “Homo vegetus” означава човек, който се намира в прекрасно физическо и психическо здраве. Много от великите привърженици на вегетарианството също са на мнение, че то е нещо повече от отказване от ядене на месо.

Ето едно интересно и задълбочено разбиране на вегетарианството от Беинса Дуно (Петър Дънов) “Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си”, “Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized