Последни Рецепти
Последни Статии

Как да си направим бира вкъщи

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Безплатен обяд няма, но защо това да важи и за бирата? Датчаните обичат датската бира, но все повече гледат отвъд традиционната “Карлсберг”, за да задоволят жаждата си, пише Би Би Си.

Студенти от Университета по информационни технологии в Копенхаген се опитват да популяризират проект, който наричат Първата в света рецепта за бира “с отворен код”. Тя се казва Vores Oel (Bopec ол), което в превод от датски означава “Нашата бира”. Рецептата за нея обещава да стане световен хит в близко бъдеще. Огромното й предимство е, че тя няма да бъде фирмена тайна.

Идеята за новата бира идва от т. нар. софтуер с отворен код. Това е компютърна програма, чийто код е публично достъпен и всеки, който иска, може да го променя или подобрява при условие, че модификациите бъдат споделени с първоначалния автор.
Може би най-добре познатият пример за софтуер с отворен код е операционната система “Линукс”, която се стреми да е реална алтернатива на гиганта “Майкрософт”. Компанията на Бил Гейтс създава патентовани програми. Това значи, че не е склонна да позволи на останалите да разберат как работи нейният софтуер. Датската пивоварна “Карлсберг” има подобен подход към бирата.

Расмус Нилсен решил да отправи предизвикателство към “патентованата” бира. Той преподава лекции за интелектуалната собственост и авторските права в Университета по информационни технологии в Копенхаген. Нилсен помолил студентите си да помислят за приложение на идеите “с отворен код” в недигиталния свят.

Защо точно бира? А защо не, както пише на сайта на Vores Oel. “Това е универсална стока, за която бихме искали да мислим като за безплатна и достъпна, но за съжаление тя не е. Мисля, че е подходящо да противопоставим тези два въпроса, казва Нилсен.

15 студенти в университета са подкрепили идеята. “Бирата е забавна и изключително необходима стока в академичните среди. Да се занимаваме с нея е по-интересно, отколкото да правим нещо, което не се яде или пие”, казва Торарин Стефансон – един от студентите, които са се включили в проекта за създаване на бира с отворен код.

Преди да започнат, студентите са се срещнали с автора на датска книга за домашното пивоварство, към която има линк от сайта на бирата “с отворен код”. После са се споразумели какъв вид пиво искат да направят, купили са съставките и са произвели 100 литра в университетския ресторант. Стефансон казва, че са решили да нарекат първата продукция версия 1.0, както обикновено се нарича първата версия на нов софтуер.

“Нашата бира” е по-тъмна и по-тежка, отколкото типичното датско светло пиво. “Това е вид бира, която можете да почувствате, след като сте изяли пържола например. Не е бира, която бихте пили например на парти или нещо подобно”, казва Нилсен.

Студентите са направили своята бира още по-силна, като са добавили зърна гуарана – южноамерикански плод, който съдържа кофеин и стимулира нервната система подобно на кафето. Участниците в проекта са създали и етикет за бирата, а на интернет страницата, на която се намира и рецептата, има приятна музика и звукови ефекти.

Рецептата вече е получила лиценз. “Всеки може да променя нашата рецепта, но ако я изпозвате като база за вашата бира, то и вашата рецепта също трябва да бъде публикувана и достъпна за промени. Можете дори да продавате вашата собствена версия”, обясняват създателите. Питието се оказва хит. “Сайтът на “Нашата бира” е много посещавано място, казва Нилсен. “Имаме много запитвания от малки производители на пиво в Мексико, Бразилия и дори Афганистан.” Явно факторът “безплатна рецепта” си казва думата. Един по-малък датски пивовар дори планира да произведе “Нашата бира” през есента.

Нилсен и неговите студенти се надяват, че проектът ще помогне на хората да разберат, че отвореният код не е само в дигиталния свят. И може би е точно така. Със сигурност от подобни инициативи феновете на пенливата течност могат само да бъдат доволни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории