Последни Рецепти
Последни Статии

Полезни съвети за кухнята

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Всеки готвач се е сблъсквал с ужасната бъркотия в кухнята. Понякога е трудно бързо и евтино да почистим след готвене. Ето няколко съвета, как може да стане това без излишни разходи:

1. За да почистим пожълтелите прибори, използваме смес от 1/2 чаша белина, 1/4 чаша сода за хляб и 4 чаши топла вода. Трябва да престои поне 10 мин. преди упортеба.

2. За да почистите пасатор, напълнете го до половина с гореща вода и добавете капка почистващ препарат. Затворете го и го включете за няколко секунди. Изплакнете и подсушете. Съдовете може да изискват малко търкане.

3. За да почистите съдовете за печене, ги натъркайте силно докато са горещи с перилен препарат. Покрийте ги с влажна кърпа и изакайте.

4. Мръсотията по отварачки за консерви може да се почисти като се търка със стара четка за зъби. За да почистите остриетата, използвайте хартиена кърпа, която да прокарате между тях.

5. За да почистите чугунени тенджерки, изчистете ОТВÐªН съдовете с обикновен препарат за печки. Изчакайте 2 часа, след което можете да премахнете черните петна с оцет и вода. След като ги почистите, натъркайте ги с парче восъчна хартия докато са още топли, за да избегнете ръждата.

За да почистите загоряла храна, сварете оцет и сол в съда.

Сложете филтър за кафе на дъното, когато не ги използвате. Той абсорбира влагата и предпазва от ръжда.

6. За да почистите петна от кафе и цигари от порцелан, изтъркайте ги с влажен парцал и сода за хляб.

7. Премахнете потъмняването от медни посуда, като смесите равни части зехтин и оцет или сол и лимонов сок. Почистете потъмнената повърхност с хартиена кърпа. Можете да възстановите блясъка на съдовете като ги търкате със стоманена вълна.

8. Оцетът е задължителен, когато чистите кристал. Смесете 1 част оцет с 3 части топла вода и оставете да изсъхне на въздух – кристалът няма да има петна!

9. За да се отървем от миризма на лук, чесън или риба, срежете лимон и натъркайте повърхността с него.

10. Сварете малко оцет или чаена лъжичка карамфил, за да премахнете миризмата след готвене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории