Последни Рецепти
Последни Статии

Кухненски подправки

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Ароматно-вкусовото оформяне на ястията се постига чрез прибавянето на подправки – минерални соли, ухаещи треви, семена, кори, цветове, плодове, прахове и екстракти в сравнително малки количества. В по-ново време химичната промишленост произвежда подправки във вид на смесени прахове, пикантни пюрета и готови смеси, които служат едновременно за ароматизиране и вкусово оформление на ястията.

Подправките обаче не бива да се използват за прикриване на лошия вкус на започващия да се разваля продукт.

Употребяваните кухненски подправки могат да бъдат систематизирани в две големи групи:

1. Подправки д преобладаващо ароматизиращо влияние (ароматизиращи) подправки – индийско орехче, канела, карамфил, кимион, бахар, ким, майоран, джоджен, чубрица, ванилия, лимонова кора, портокалова кора, чесън, копър, магданоз, дафинов лист, листа от керевиз, ароматни есенции и екстракти и ароматни масла

2. Подправки с преобладаващо вкусово влияние (вкусови) – каменна и морска сол, захар, мед, черен и бял пипер, плодов и винен оцет, лимонов, портокалов и всички останали видове плодови сокове, вина и ракия, зеленчуйови и плодови пюрета в прясно и в консервирано състояние, чдки, семена (горчица), апетитни сосове, лютиви пиперки, горски плодове – къпини, малини, боровинки, борови игли, кромид лук, чесън, праз лук, моркови, захарно (червено) цвекло, керевиз, магданозови корени, хрян, пащърнак и други.

За да се получи апетитно стимулиращ вкусов и ароматен букет, през време на готвенето трябва да се дозират внимателно както ароматизиращите, така и вкусовите подправки. По-добре е да се прибави към готовото ястие някой вид от тях, ако не е достатъчен, отколкото да се развали цялото ястие. Прекомерната употреба на подправки по-скоро може да влоши, отколкото да подобри качеството на храната.

Приема се да се осолява (или дооселява) ястието на трапезата, а да се готви, колкото се може по-безсолно. Това правило особенно важи за ястия, при които се използват консервирани съставки. Консервите по начало са вече вкусово оформени и достатъчно подправени.

Опитването на вкус и аромат по време на готвенето, при топлинно обработваните ястия се извършва, когато са горещи, тъй като тогава те развиват букета си в пълна сила.

Когато се употребяват ароматизиращи треви, трябва да се знае, че пресните треви (магданоз, копър, джоджен) се слагат в ястието, след като се свали от огъня, т.е. няколко минути преди сервирането. Сушените ароматизиращи треви се слагат в ястието, когато то е в кипнало състояние, но непосредствено ппреди отттеглянето му от огъня.

Вина, ракии и други алкохолни течности се прибавят в кипящото ястие, преди оттеглянето му, за да може алкохолът да излети и да остави в чстието етеричните съставки, респективно специфичните вкусови и ароматни вещества.

Безалкохолни плодови и зеленчукови сосове, екстракти и други се слагат към края на готвенето, т.е преди оттегленято на ястието от огъня или непосредствено след оттеглянето му, но във всички случаи известно време ястието ппрестоява под “капак”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории