Последни Рецепти
Последни Статии

Един милиард са опасно дебели

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Един милиард са опасно дебели Най- лошо е в Египет, Кувейт, Мексико, Турция, Южна Африка, Аржентина, Австрия, Германия, Гърция Англия и САЩ

Повече от 1 милиард души по света са с наднормено тегло и са застрашени от болести на сърцето. Броят им продължава да расте, съобщи един от ръководителите на Световната здравна организация (СЗО).

Според доктор Катрин Камъс броят на хората с наднормено тегло вероятно ще достигне 1,5 милиара през 2015 г.

Трагично е, защото свръхтеглото и затлъстяването и свързаните с тях хронични заболявания биха могли да се избегнат, твърди друг експерт на СЗО.

До 80 на сто от сърдечните инфаркти, инсултите, заболяваниято от диабет и 40 на сто от онкологичните заболявания могат да бъдат избегнати чрез здравословно хранене, редовно движение и прекратяване на злоупотребата с цигарите.

Това, което по традиция застрашава хората от богатите държави, днес вече е характерно и за бедните. Злоупотребата със солени, тлъсти и сладки храни води до същото, до което се стига заради обездвижването и свръхтехнологичната екипировка на работните места.

Три четвърти от жените на възраст над 30 години в 21 държави, сред които Египет, Кувейт, Мексико, Турция, Южна Африка и САЩ, са с наднормено тегло.

Подобен процент от мъжете в Аржентина, Австрия, Германия, Гърция, Великобритания и САЩ също са дебели, се казва в съобщение на СЗО, публикувано в Женева по повод предстоящия Световен ден на сърцето – неделя, 25 септември.

Населението на Земята в момента е 6,5 милиарда и до 2050 г. се очаква да достигне 8,9 милиарда.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории