Последни Рецепти
Последни Статии

холестерол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Колкото и странно да звучи, холестеролът е вещество, което е жизнено необходимо на нашия организъм. Той участва в изграждане на клетъчните мембрани, влиза в състава на много хормони, както и на жлъчните киселини, необходими за обмяната на мастите. Има го навсякъде – в мозъка, нервите, мускулите, кожата, сърцето, скелета и пр. В кръвта холестеролът съществува под формата на липопротеини. Те се произвеждат в черния дроб и пренасят восъкоподобното вещество до различни части на тялото. Различават се:

  • липопротеини с висока плътност,
  • липопротеини с ниска плътност
  • и липопротеини с много ниска плътност.
  • Първият вид има способността да връща холестерола в черния дроб, където се преработва и отстранява от тялото. Така че липопротеините с висока плътност не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите. Те се наричат “добър” или HDL холестерол. Серумният холестерол, включен в липопротеините с ниска плътност, се транспортира от черния дроб до органите, които го използват. Ако тези липопротеини не се отстранят от кръвта, те се отлагат в стените на артериите заедно с масти и други вещества. Ето защо липопротеините с ниска плътност се наричат “лош” или LDL холестерол. Липопротенините с много ниска плътност също водят до подобно отлагане в стените на артериите. Това постепенно стеснява засегнатите кръвоносни съдове, уплътнява ги и нарушава функцията им. Забавя притока на кръв към сърцето. А тя носи кислород, без който сърдечният мускул отслабва. Развива се исхемична болест на сърцето. Редица проучвания и клинични наблюдения показват, че болестните процеси могат да се предотвратят или поне да се спре бързото им развитие, ако се намали нивото на серумния холестерол. Как? Най-лесният начин е да се намалят наситените мастни киселини и холестеролът, които постъпват в организма с храната. Това налага да се

    ограничат животинските продукти

    Задължително е да се сведе до минимум консумацията на свинска и птича мас, сланина, говежда и овча лой. Да се похапват нетлъсти меса – телешко и пилешко, без кожа. Добре е рибата да присъства на трапезата 1-2 пъти седмично. Намиращите се в нея омега-3 мастни киселини са изключително полезни в борбата срещу атеросклерозата. Яйцата се консумират с ограничения, защото жълтъкът им е богат на холестерол. Но в жълтъка има и други полезни вещества – лецетин, антиоксиданти. Специалистите по хранене определят като безвредна консумацията на 2-3 яйца седмично. Трябва да се даде

    предимство на растителните мазнини

    – зехтин, слънчогледово и царевично олио. Не е разумно да се запасяваме задълго с олио. При неправилно съхранение – например след престой на въздух и светлина, в мазнините протичат окислителни процеси, които водят до гранясване. Тези процеси се засилват при продължително нагряване. Натрупването на окислителни продукти в мазнините първоначално не променя вкуса и мириса им. Оттук идва и потенциалната опасност от консумиране на престояли, лошо съхранявани или прегрети мазнини. Те увеличават лошия холестерол в кръвта. Някои наблюдения показват, че ако слънчогледово олио се притопля многократно, полиненаситените мастни киселини в него се окисляват и при обилна консумация стимулират уплътняването на кръвоносните съдове, т.е. развитието на атеросклероза. Много надежди се възлагат на зехтина, който съдържа мононенаситени мастни киселини, сравнително по-устойчиви към окисление. Днес в света се създават маргарини с понижаващ холестерола ефект. Те са обогатени със специални вещества – фитоестеролови естери, и са признати като функционални храни в САЩ. Маргарините на нашия пазар обаче изискват повишено внимание. Задължително е да се чете съдържанието им, означено на опаковката, и да се следи количеството на намиращите се в маргарина трансмастни киселини.Те подобно на наситените мастни киселини

    увеличават лошия холестерол

    и са рискови фактори за сърдечно-съдови нарушения. Вече са разработени технологии за ограничаване на трансмастните киселини при получаване на маргарини. Не е зле обаче да имаме едно наум, когато купуваме тези продукти. Същото се отнася и за честата консумация на чипсове, бисквитки и пр. лакомства, приготвени с преработени растителни масла, повишаващи лошия холестерол.

    За нормализиране на пакостливото вещество в кръвта много допринасят пробиотиците. Това са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект.

    Млечнокиселите бактерии

    намаляват риска от атеросклероза. Неслучайно киселото мляко е признато в страните на Европейския съюз, в САЩ и Япония като натурална функционална храна. (Има и други функционални храни, към които са добавени полезни вещества или са отстранени някои съставки за постигане на по-голям здравословен ефект.) В борбата срещу атеросклерозата обаче трябва да се избягват пълномаслените млека и сметаната. За деца и възрастни е препоръчителна консумацията на мляко с намалено съдържание на мазнини (2% и по-малко). Също се препоръчва употреба на нискомаслена извара и сирена с намалено съдържание на мазнини. С предпазна цел е добре да се приемат

    пектини и сок от арония

    У нас в Пловдив, под ръководството на проф. Христо Крачанов, в Лабораторията по биологично активни вещества при Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН са разработени технологии за производство на функционални храни – ябълков пектин и натурални напитки (сокове и сиропи), от арония. В естествен вид пектин можем да си набавим от плодове и зеленчуци. Според някои автори добър антисклеротичен ефект има редовната консумация на десерт от нарязани ябълки, поставени в нискомаслено кисело мляко с добавени сурови, неосолени ядки. Няма значение дали ядките са фъстъци, бадеми, лешници. Важното е да са пресни. Ядковите плодове укрепват стените на кръвоносните съдове и стабилизират мастната обмяна. По този начин забавят развитието на атеросклерозата. Единственото, за което трябва да се следи, е количеството им (не повече от шепа на ден), защото са много калорични. Същото изискване се отнася и за употребата на пълнозърнест хляб. Растителните влакнини, които се съдържат в пшениченото и особено в ръженото брашно, имат способността да понижават лошия холестерол. Но трябва да се следи за калоража на тестените храни. С профилактична цел се препоръчва редовно ядене на

    кромид лук, праз, чесън

    Техният ефект може да се определи като две в едно, защото предпазват организма от лошия холестерол и едновременно с това регулират кръвното налягане. В аптеките се продават различни препарати (главно хранителни добавки), съдържащи лук, за които се твърди, че също понижават лошия холестерол. Но естественото приемане на полезни вещества е за предпочитане.

    Бобът и лещата

    не се смятат за изискана храна, обаче отдавна се знае, че съдържат сапонини, които могат да понижават холестерола. Зеленият фасул е богат и на влакнини (целулоза).Ето защо той е не само регулатор на храносмилателната система, но и средство, което по естествен път намалява усвояването на мазнини от организма. От същата група храни е и соята. Нейният белтък действа паралелно с намиращите се в соята сапонини. Постига се наслагване на полезни ефекти и по-резултатно понижаване на холестерола в кръвта. Звучи невероятно, но немалко билки също влияят на холестерола – риган, коприва, черна боровинка и други горски плодове. При повишен общ и лош холестерол, при наднормено тегло и високо кръвно налягане фитотерапевтите препоръчват изпитана рецепта. Смесват се: листа от черна боровинка и стръкове от горицвет – по 30 г; корени от гръмотрън, плодове от резене и стръкове от пипериче по 60 г. Добавят се цветове от глог – 100 г. Две супени лъжици от тази смес се варят 5 мин в 500 мл вода. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 100 мл четири пъти на ден преди ядене. Много полезно е да се закусва с овесени ядки, към които е добавен сокът от половин лимон. Може да се пие и отвара от коприва – 3 супени лъжици коприва се варят 10 мин в 1 л вода. Получената течност се разделя на няколко равни части, които се изпиват половин час преди всяко хранене.

    Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
    Категории

    1 Comment

    1. 1
      веселин 36г.София // February 14th, 2007 at 2:09 pm

      БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЛЕЗНАТА ИНФОРМАЦИЯ В БОРБАТА СРЕЩУ ВИСОКОТО КРЪВНО И ВИСОКЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ