Карфиол, цветно зеле
Добави към моето меню
Карфиол, цветно зеле
Brassica oleracea var botrytis L
Карфиолът се числи към семейсъво Кръстоцветни. Той се цени и отглежда заради месестите си “цветни” глави, наречени още “розички”, които в етап на развитие са бели, а по късно плучават леки цветови изменения.
Подготовка:
Карфиолът се изчиства от външните зелени части, измива се и се оставя да постои известно време в солена вода или вода с малко оцет, за да се убият евентуално намиращите се в него насекоми. Цветните глави се обработват цели или се разделят на розички.
Характерни особености:
Използва се за гарнитура към: печено, пържено, варено или панирано птиче месо, телешко, свинско, кайма, варени картофи или ориз.
Хранителна стойност: 30 kkal = 125 kJ.
Лечебни свойства на растението: действа пикочогенно и против простуда.
Време на зреене: през лятото и есента.
01102005
Страхотен зеленчук.